"Евроспорт" извади няколко акцента от неделния ден на световното.

Присъствието на Роналдо може да вреди на Португалия

Би било твърде опростенческо да заявим, че Португалия разчита само на един играч, но е ясно, че повечето футболисти на иберийците гледат на Кристиано Роналдо като на месия.

Истината е, че той е великолепен играч. При все това, съотборниците му злоупотребяват с него. Често пъти в двубоя срещу САЩ те пренебрегваха оптималния вариант за продължаване на атаката, за да подадат на Роналдо. Останалите португалци постоянно са вперили поглед в Кристиано и това съсипва играта на тима.

Ромелу Лукаку изчезна от поглед

Нападателят, който заби 15 гола във Висшата лига на Англия, изчезна безследно. За последно той бе видян в последния кръг на Премиършип, когато се разписа за Евертън срещу Хъл Сити. Ако някой го види, да се свърже веднага с треньорския щаб на Белгия.

Какво става с Лукаку? Таранът не си направи труда да скрие разочарованието си, когато бе сменен срещу Русия. Още по-недоволен той вероятно е останал от факта, че влезлият вместо него Ориджи заби победния гол за своите.

Лукаку обаче няма право да се оплаква. Оказа се, че за 115 мин. в Бразилия той е отправил само един удар към вратата. Таранът задължително трябва да вкара на Южна Корея в последния мач в групата, ако не иска да гледа мачовете на пряко отстраняване от пейката.

Алжир впечатли с атакуващия си футбол

През 2010 г. в ЮАР единствената цел на Алжир беше да пречи на опонентите си да играят. Но въпреки че успяха да го сторят, африканците спечелиха само 1 т. в трите си мача и не отбелязаха нито едно попадение.

Четири години по-късно Алжир приложи нещо подобно срещу Белгия, но бе напът да спечели двубоя. Във втория мач срещу Южна Корея обаче играчите на Вахид Халилходжич направо смазаха съперника е вкараха цели 4 гола. Ясно е, че Алжир няма да стане световен шампион, но тимът показа, че има сили да се класира за осминафиналите.

Марк Вилмотс е царят на смените

Или Вилмотс избира твърде зле стартовия си състав и всяка смяна, която предприеме няма как да не подобри нещата за Белгия, или е истински цар, що се касае до умението да променя ходовете на мача.

Селекционерът на Червените дяволи отпусна 56 мин. на Лукаку срещу Русия, след което го извади, за да пусне неизвестен 19-годишен хлапак. Именно Ориджи заби победното попадение.

В първия мач пък головете за Белгия вкараха Маруан Фелайни и Дрийс Мертенс, които също започнаха срещата на скамейката.

Иначе тимът на Вилмотс е по-скоро неприятен съперник, отколкото отбор, който се стреми да вкара един гол повече от съперника, а това е отлична рецепта за успех на голям турнир.

САЩ пропусна отличен шанс

Преди началото на Бразилия 2014 Юрген Клинсман вероятно с радост би се съгласил тимът му да има 4 т. от първите си два мача. В действителност обаче изравнителният гол на Португалия в последните секунди донесе огромно разочарование за американците.

Набраната инерция играе огромно значение в турнири като световното и попадението на Силвестре Варела в добавеното време може да се окаже от огромно значение. То може да повдигне духа на Гана и да съсипе този на американците.

Иначе в група G се оказва най-интересната до момента.

Капело продължава да се мъчи на световни финали

Русия загуби от Белгия – макар и нещастно – и сега ще трябва да бие Алжир, за да се класира за осминафиналите. Но ако съдим по видяното досега, африканците ще са явен фаворит срещу селекцията на Фабио Капело.

Италианецът има запазено място в историята като един от най-великите треньори на клубно равнище, но след като се провали с Англия преди четири години, сега е напът да получи още един шамар начело на руснаците.