В неделя Черно море приема Левски на "Тича". В състава на варненци има доста играчи, минали през "Георги Аспарухов". На стадиона на сините като играч се е формирал и халфът Васил Панайотов, който даде интервю за "Тема Спорт".

През есента моряците спечелиха с 2:1 в столицата, след като до почивката губеха с 0:1 и бяха останали с човек по-малко на терена. Победният гол бе дело именно на 30-годишния халф.

Васко, в неделя посрещате Левски. Според букмейкърите сте големите фаворити в двубоя, но ще успеете ли да го докажете?

- Мисля, че сме фаворити. Предимството ни е, че играем на наш терен. Атмосферата в отбора е на ниво. Чакаме с нетърпение мача, защото имаше доста дълга пауза в първенството. Желанието на всички е да се върнем на терена час по-скоро и да покажем какво можем. Подготвени сме добре, дано само да сме здрави. Искаме да демонстрираме силна игра и да победим Левски.

Оползотворихте ли добре прекъсването?

- Мисля, че работихме доста добре по време на паузата и тя бе полезна за нас. Но пък бе прекалена дълга и сега гладът за мачове е голям. Искаме да покажем това, върху което сме работили, и да видим какво сме свършили. Знаете, че точките са ни нужни, защото целта пред нас е Топ 6.

Заяви, че едно от предимствата ви е фактът, че сте домакини. Разполагате ли и с други?

- Ние сме отбор, който винаги се хвърля за победа, независимо срещу кого. Не се съобразяваме със съперника, опитваме се да наложим нашата игра, това, което сме отработвали в тренировките. Надявам се да имаме късмет и да покажем най-доброто, за да спечелим.

Тоест ще искате Левски да играе по вашата свирка, а не вие по тяхната?

- Точно така. Ще искаме да наложим играта, която треньорът иска от нас. Но на думи е много лесно, а на игрището е друго. Въпросът е да го демонстрираме на терена. Само да говорим не става, необходимо е и да играем. И да задоволим с футбола си феновете и треньора.

Разписа се на "Герена" през есента и спомогна много за паметния обрат, постигнат с човек по-малко на терена. Ще вкараш ли и на "Тича"?

- (Смее се.) Хубаво е, когато вкараш. На мен рядко ми се случва Ако имам възможност, защо да не отбележа? Важно е отборът да играе добре, да побеждава и да трупа точки.

Левски идва във Варна без старши треньора си Славиша Стоянович, както и без основния си голмайстор Найджъл Роберта, който бе продаден. Това предимство ли е за вас?

- Не е предимство, дори може да е голяма мотивация за сините. Всички знаем какъв отбор е Левски. Да, в момента не се намира в добро състояние, но Левски си е Левски. Няма начин да подценим сините поради каквато и да е причина. Просто мачът ще е доста тежък. Надявам се ние да си играем нашето.

Как виждаш съперника? Състоянието му е доста по-тежко от времето, в което ти бе на "Георги Аспарухов"?

- Всички знаят, че Левски е в затруднено положение. Там основната цел е да се спаси клубът. Хубавото е, че се дава път на доста млади момчета. Така е и при нас. Много юноши получиха шанс да играят. Аз си пожелавам да стане хубав мач, вярвам, че ще е така. Жалко, че няма да има фенове по трибуните, за да видят какво можем.

Каза, че целта ви е влизане в шестицата, а в момента сте на две точки от нея. Има ли сили Черно море да се пребори за нея?

- Да. Гоним целта си. Мисля, че заслужаваме да сме там. Но е необходимо да го покажем на терена, а не само да говорим. Мисля, че сме отбор, който играе добър футбол, имаме изчистен стил Срещу всеки действаме атакуващо и затова според мен заслужаваме да сме в Топ 6. Сега трябва просто да го постигнем със себераздаване и силни мачове.

Не е ли обаче по-изгодно да сте седми и да играете бараж за евротурнирите? Така пътят към континенталната сцена ще е по-лесен, защото изоставате доста от третото място...

- Да, наясно сме, защото е такъв форматът на първенството. Но Черно море иска да играе с най-добрите отбори в елита. Така че за нас като футболисти ще е по-добре да сме в Топ 6 и да пробваме да се надиграваме със силните. Така ще израснем и като отбор, и като единици, ще спечелим от подобни двубои. При нас има доста млади момчета и тези мачове ще са им от полза, за да дооформим и стила, който изисква треньорът от нас.

Илиан Илиев смело налага младоци - синът му Илиан Илиев-младши вече е в националния отбор, Зе Гомеш започна да бележи...

- Това е добре. Треньорът дава шанс, но и момчетата показват, че го заслужават. С игрите си доказаха, че могат да израстват, да тръгнат в правилна посока и да осъществят трансфер извън България. Показа го Мартин Минчев. Илиан Илиев има нюх и подход към такива играчи. Все пак всички знаят качествата на старши треньора ни. Прави му чест, че залага на тях Те се отблагодаряват с хубава игра и отборът върви напред. Колкото до младоците в Левски - винаги съм харесвал Илия Юруков, а сега силно се представя Мартин Петков. Като цяло момчетата имат качества, просто трябва да се повярва в тях.

Какво предстои за Васил Панайотов - от лятото накъде? Би ли се завърнал в Левски, за да помагаш в трудната ситуация?

- Има доста време до лятото, а и аз съм с договор с Черно море и за следващия сезон. За мен е важно да съм здрав, да продължавам да се надграждам и да помагам на тима си.