Лудогорец ще преследва в предстоящото гостуване срещу Брага в Лига Европа постижение, до каквото само един български клуб е стигал в турнирите на Стария континент, пише „Мач Телеграф“. А именно – два пъти да победи един и същ съперник като гост.

Припомняме, че „орлите“ вече имат една записана победа на сгушения в скалите стадион на португалския тим. През есента на 2017 година с треньор Димитър Димитров-Херо българският тим спечели с 2:0 на Пиренейския полуостров. Точни тогава бяха Козмин Моци след асистенция на Вандерсон, а по-късно Джоди Лукоки принуди Раул Силва да си вкара автогол. Това бе и първата българска победа на португалска земя в европейските клубни турнири изобщо.

Сега нито българският тим изглежда по-силен от тогава, нито Брага по-слаб. Но въпреки това момчетата на Станислав Генчев са длъжни да вярват, че имат шанс за нов подвиг. Ако стигнат до него, ще бъде изравнено постижение на ЦСКА, който е единственият българският тим успявал да спечели два пъти като гост срещу един съперник в европейските клубни турнири. „Червените“ са правели това срещу гръцкия гранд Панатинайкос. Веднъж това се случва в турнира за КЕШ, а веднъж и за КНК. Интересното е, че ако не беше едно формално нарушение на правилата и опитите на гръцкия тим да се възползва от тях, и ЦСКА нямаше да има такова постижение. През 1972 година „армейците“ отиват в Атина за реванш с ПАО след аванс от 2:1 от първия мач. Гърците печелят със същия резултат на своя земя и се стига до дузпи.

При тях съветският рефер Валентин Липатов прибързано обявява ЦСКА за победител, макар все още да има теоретичен шанс да се стигне до равенство след първите 5 изпълнения. Треньорът на гърците – унгарската легенда – Ференц Пушкаш, бързо прибира в съблекалните своите играчи преди реферът да се е усетил за грешката си. В крайна сметка тя е разкрита и мачът се преиграва. При него обаче ЦСКА се разправя с гърците и бие с 2:0. Вторият им успех над Панатинайкос е през 1988 година с 1:0 с гол на Любо Пенев. Остава да видим ще успее ли Лудогорец да вземе за втори път скалпа на Брага.

Снимка: Lap.bg