Лудогорец преживя истински кошмар в Загреб и се прости с мечтата си да пробие в групите на Шампионската лига през този сезон. Хърватският гранд  Динамо разби с 4:2 разградските орли в реванша от третия квалификационен кръг и ще играе плейоф за влизане в заветната групова фаза на най-комерсиалния турнир в Европа. Родният шампион завърши двубоя с 8 души, след като червени картони получиха Доминик Янков, Рик Джонатан и Жан Карничник и може да има сериозни претенции към съдията Беноа Бастиен.

Така Лудогорец отпадна от надпреварата след общ резултат 3:6. Хората на Анте Шимунджа със сигурност ще участват в групите на Лигата на конференците, но ще имат шанс да играят в тези на Лига Европа. В решителния плейоф за втория по сила турнир на Стария континент разградчани ще се изправят срещу Жалгирис, който също се прости с Шампионската лига, след като Бодьо/Глимт отстрани литовците с общ резултат 6:1. Динамо Загреб пък ще се изправи именно срещу норвежкия шампион в битката за групите на Шампионската лига.

Срещата на стадион „Максимир“ започна катастрофално за родния хегемон, след като до 17-ата минута домакините водеха с 1:0 след гол на Йосип Дърмич, а Доминик Янков получи червен картон. Последваха два гола на Мислав Оршич, първият от които от дузпа и резултатът набъбна до кошмарното 3:0. Кирил Десподов върна минималните шансове на „орлите“ за краен успех с два гола. Звездата на Лудогорец намали в добавеното време на първото полувреме, а малко след почивката от дузпа доведе нещата до 3:2. Бруно Петкович фиксира крайното 4:2 от втора дузпа за домакините, при отсъждането на която Лудогорец остана с 8 души на терена.

След първоначалното отлично начало за хърватите, хората на Анте Шимунджа заиграха по-добре макар и с 10 души на терена, но нямаха сили да направят чудо в столицата на Хърватия. От трибуните се чуха освирквания по адрес на домакините, които заиграха много слабо и рядко създаваха голови възможности пред вратата на Слуга. След това гостите останаха с 9 футболисти на терена и интригата съвсем приключи, а накрая Лудогорец завърши срещата с 8 играчи.

Първата опасност в мача дойде още в 4-ата минута. Батурина шутира, но Симон Слуга изби в корнер.

В 13-ата минута домакините откриха резултата. Ристовски центрира към далечната греда, където Йосип Дърмич с глава матира стража на разградчани – 1:0.

Само 4 минути по-късно пред Лудогорец се откри златна възможност за изравняване. Доминик Янков шутира мощно от дъгата на пеналта, но Ливакович се справи. Секунди по-късно защитник на домакините изчисти топката с глава, а Янков уцели крака на футболист на Динамо и френският рефер Беноа Бастиен му показа втори жълт картон и го изгони, въпреки че второто официално предупреждение беше малко пресилено.

Положението на родния шампион се утежни още повече в 25-ата минута, когато Антон Недялков извърши нарушение в пеналта срещу Шпикич и съдията отсъди дузпа. Мислав Оршич стреля безпощадно от бялата точка – 2:0.

В 44-ата минута преднината на „модрите“ стана класическа. Оршич получи топката отляво и нахлу към пеналта, след което прати топката в мрежата на Слуга – 3:0.

В четвъртата минута на добавеното време Кирил Десподов получи подарък и намали на 3:1, връщайки гостите в мача.

Малко след почивката и Лудогорец получи право да изпълни дузпа. След намесата на ВАР съдията прецени, че Перич е играл с ръка. Десподов вкара от бялата точка втория си гол в мача за 3:2.

Лудогорец дори пробва лек натиск. В 77-ата минута обаче ентусиазмът на разградчани секна, след като останаха с 9 души на терена. Втори жълт картон получи и Рик Джонатан, след като се прецени, че е ударил с ръка Шпикич.

В 83-ата минута Кирил Десподов се откъсна отдясно по крилото, като в наказателното поле бяха Матиас Тисера и Спас Делев. Последният реши да стреля с левия си крак, но неточно, след което феновете на Динамо започнаха да освиркват своите футболисти заради играта им най-вече след почивката.

В 86-ата минута Динамо организира бърза атака, а Мислав Оршич бе задържан в пеналта на "орлите" от Жан Карничник и реферът Бастиен посочи за втори път бялата точка за домакините в срещата. Французинът отиде да гледа на мониторите за провинението на крайния бранител на Лудогорец, след което отмени решението си за жълт картон и изгони Карничник.

В края на срещата и тийм мениджърът на шампионите Николай Кирчев също бе изгонен от резервната скамейка. Така Лудогорец загуби и реванша срещу Динамо Загреб и приключи похода си към групите на Шампионската лига.

Динамо Загреб – Лудогорец 4:2

Голмайстори: 1:0 Йосип Дърмич (13), 3:0 Мислав Оршич (27-д, 44), 3:2 Кирил Десподов (45+4), 4:2 Бруно Петкович (87 д)

СЪСТАВИ:

Динамо Загреб : 40. Ливакович, 13. Ристовски, 4. Шутало, 55. Перич, 14. Любичич, 10. Батурина, 27. Мишич, 5. Адеми, 99. Оршич, 77. Шпикич, 18. Дрмич

Старши треньор: А. Чачич

Лудогорец : 12 Слуга, 3. Недялков, 32. Пластун, 24. Вердон, 4. Сисиньо, 23. Шоу, 6. Пиотровски, 64. Янков, 11. Десподов, 73. Рик, 9. Тиаго

Старши треньор: А. Шимунджа