В четвъртък, 8 септември 2022 година, в 12:30 часа бразилският халф Нонато бе представен като играч на Лудогорец. По-малко от 10 часа по-късно 24-годишният играч бе облян от лъчите на прожекторите! Той се появи като резерва срещу Рома и реализира победното попадение.

Успехът над римските вълци, а и изпълнението на техничаря, завинаги ще останат в историята. Густаво Нонато Сантана – както е пълното име на бразилеца, се появи на терена в 77-ата минута, когато орлите водеха с 1:0. В 86-ата на таблото вече светеше 1:1. Секунди по-късно обаче той вдигна стадиона на крак с миг на гениалност.

Текпетей намери Рик вдясно на наказателното поле, а нисичкият флангови нападател с остър пас намери сънародника си. Нонато направи така, че още с овладяването на топката да си отвори коридор за следващ ход, и едновременно да извади от релси защитника на италианците Ибанес. След това само побутна кълбото, нагласявайки си го на десния крак, докато бранителят вече само лазеше зад него.

Накрая остана наглед най-лесното, но всъщност то бе и най-трудното – с прецизен диагонален шут от ъгъла на вратарското наказателно поле да опъне мрежата. Е, Нонато не трепна и с отличното си изпълнение донесе паметния успех на Лудогорец. Оценката на „Гадзета дело Спорт“ за стореното от халфа на терена за краткия престой бе категорична: „Влезе и промени мача. Първо отбеляза решаващия гол, а след това за малко да вкара и втори. Отлично!“, написаха италианците и и му поставиха най-висока оценка.

Трансферът на Нонато бе труден, но явно е имало защо от Лудогорец толкова да държат да привлекат футболиста, който бе собственост на Интернасионал, но играеше под наем във Флуминензе. Според местните медии за него са платени 1.7 милиона долара за 70% от правата му, а според определени клаузи сумата може да нарасне с още $600 хиляди.

С попадението си Нонато вкара директно в касата на Лудогорец 420 хиляди евро – успехът носи 630 000 евро, докато равенството е оценено от УЕФА на 210 000 евро. Тоест бразилецът „вече изби“ около една четвърт от платената за него твърда трансферна сума (б.а. – в момента еврото и доларът са с почти изравнени стойности).

След впечатляващия си дебют срещу Рома бразилецът заяви: „Чувството след такъв успех е невероятно. Не съм вярвал… Дори в сънищата не съм си представял, че ще преживея такова в нещо – още в първия си мач да отбележа толкова важен гол срещу такъв голям съперник като Рома. Благодаря на моите съотборници за подкрепата. Надявам се това да е добра основа“. А в профила си в социалните мрежи публикува видео с попадението и написа: „Първа победа в Лига Европа. Това е само началото, момчета! Ние сме Лудогорец!“. И разградчани наистина се надяват това да е само началото от Нонато.