Днес от 15:30 ч. Лудогорец приема Крумовград в мач от 16-ия кръг. Именно с дебютния мач между тези два опонента бе открито и новото първенство, като през юли новакът изненадващо удари шампиона с 3:1 в „Коматево“, където приема съперниците си.

Днес Крумовград може да се запише в историята като първият новак и въобще дебютант в елита, който прави шампионатен дубъл от победи срещу хегемона Лудогорец в първия си сезон при най-добрите, пише "Тема спорт".

Лудогорец вдигна дебютната от 12-те си поредни титли през кампания 2011/12 г., а оттогава 5 пъти досега се сблъсква на старта на кампанията с нов член на висшата дивизия. И в 3 от случаите загуби.

Първият път бе през сезон 2013/14 г., когато разградските орли отново започват защитата на титлата с гостуване на новак в елита. Зелените, които по онова време отново са водени от Ивайло Петев, губят с 0:1 при визитата си на отбора Любимец, който по подобие на Крумовград е абсолютен дебютант в най-високото ниво на българския футбол. Любопитното е, че с тази загуба всъщност преля чашата на ръководството на Лудогорец и оттам взеха решение да освободят Петев, докато в края на същия сезон Любимец изпадна от елита и след това изобщо не е успявал да се доближи до него.

Ответният мач в 14-тия кръг пък Лудогорец спечели без проблем 5:1 в Разград, като логично това е и последният сблъсък помежду им в елита.

Година по-късно съдбата отново изпраща орлите да гостуват на новак на Първа лига в лицето на Хасково и крайният резултат се повтаря – 0:1. Това поражение не доведе до треньорска рокада при шампионите и Стойчо Стоев остана начело на отбора до края на месец юли 2014-та година, преди да бъде уволнен за сметка на Георги Дерменджиев. Съставът на Хасково пък го сполетя съдбата на Любимец и в края на същата кампания изпадна, завършвайки на последното 12-то място.

Подобно на Любимец, Хасково не успява също да вземе нещо във втория мач срещу Лудогорец – загуба с 1:3 в Разград, макар Георги Коруджиев да извежда аутсайдерите напред в резултата.

На старта на сезон 2019/20 разградчани победиха у дома с 2:0 Царско село, а през юли 2022 г. се справиха с 3:0 като гост на Септември София.

Така дойде юли 2023 г., когато Крумовград повтори подвига на Любимец и Хасково. За разлика от тях обаче, може да запише 6 от 6 възможни точки срещу хегемона, дори да не се класира за шампионските плейофи и съответно сблъсъците от редовния сезон да останат единствените на този етап между двата съперника.