Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев говори за работата на тима по време на лагера в Турция и целите пред разградчани през пролетта. 69-годишният специалист коментира пред ТВ1 продажбата на Доминик Янков в канадския Монреал и предстоящите сблъсъци с швейцарския Сервет в Лигата на конференциите.

Г-н Дерменджиев, доволен ли сте от лагера до момента?

Да, доволен съм, въпреки че една от контролите пропадна (б.а. с Шахтьор Донецк), но успяхме да свършим работа в този ден. Наруши ни се подготовката, защото тези проверки се използват за подобряване на състоянието на футболистите.

Какви са функционалните показатели на играчите?

Това, което трябваше да направим, го свършихме. Подготовката е в много ранна фаза, играчите са тромави, но до първите официални мачове всичко ще бъде наред.

Лесно ли се разделихте с Доминик Янков? Ще търсите ли футболист за неговата позиция?

Да, вярно е, че се разделихме с него. За нас е радостно, че юноша на Лудогорец е желан от чужбина и ще бъде продаден на добра цена. За неговата позиция имаме набелязани играчи и когато някой дойде, ще го видите. За момента не ни трябват много нови, а на определени позиции.

В тима се завърнаха футболисти, които дълго време лекуваха контузииq като Диниш Алмейда и Дени Групер. Какво е състоянието им?

Диниш тренира добре и ще видим какво е състоянието му по време на контролите. Групер също се готви наравно с отбора и ще участва в проверките.

Лесно ли приехте за трети път да застанете начело на Лудогорец?

Разбира се, дори и не се замислих.

Какво първо променихте в отбора?

Обичам да комуникирам с играчите и да разбера къде е проблемът. Бяха много откровени с мен и мисля, че променихме много неща.

Имате ли впечатления от съперника ви в Лигата на конференциите Сервет?

Сервет ще има шест официални мача до срещата помежду ни. Компактен отбор е. Всички бяха доволни, че това е съперникът ни, но това е тим, който играе много силен футбол и мачовете по никакъв начин няма да са лесни за нас. Трябва да бъдем много подготвени за Сервет.

Плюс ли е за тях, че ще има шест официални мача, а Лудогорец само един – за Суперкупата?

Със сигурност ще са в по-добра игрова форма, но ще направим всичко, за да наваксаме изоставането си.

Колко е трудно за български отбор да играе в сгъстен цикъл?

Трудно е, но за нас е гордост да играем във всички турнири. Това поддържа футболистите живи и настроени да побеждават.

Титлата ли е приоритет за вас, тъй като Лудогорец до момента има само три спечелени купи?

Лудогорец излиза всеки мач, за да победи. Понякога настройката на играчите е по-различна, когато имаме двубой за евротурнирите, а след това такъв в първенството. Има натрупване на умора, но футболистите свикнаха да играят в цикъл сряда-събота или четвъртък-неделя. Искам това да е удоволствие за тях, а не напрежение. Мотивацията трябва да бъде еднаква, но все още не може да се изпълни максимално. Предполагам, че с времето ще придобият рутината.

Привърженик ли сте на сегашната схема на първенството „есен-пролет“?

Винаги е била такава в България. Не мисля, че промяната ще е към добро. Тогава ще се оплакваме, че е много топло, както го правим сега със студеното. Ще трябва да се играе след 21:00 часа. Може би календарът е необходимо да е с Европа, а не да излизаме от него. За мен отборите са много и там трябва да се погледне. Необходимо е да са не повече от 10 отбора. Може да се измисли нещо такова и тогава да има сериозна конкуренция. Това е моето мнение.

Как виждате конкуренцията за титлата?

В момента е много сериозна и това е добре за българския футбол. Следя изявите на всички отбори, за да съм наясно със съперниците.

ЦСКА и Черно море ли са единствените ви конкуренти през този сезон?

Двата отбора сега са с такъв точков актив, че са конкуренти, но има и други отбори, които могат да се намесят в битката. Поне 3-4 тима, които играят добър футбол.

Голям минус ли е, че се изправяте срещу Черно море между мачовете със Сервет?

Не е необходимо се оплакваме, а да действаме. Трябва да направим максимума в евротурнирите, но и в първенството. Нямаме право на никаква грешка.

Евротурнирите ли са най-важни за Лудогорец?

Да, но и мачовете в първенството, защото отборът трябва да бъде шампион, за да играе в тях. Братя Домусчиеви са създали много добри условия в Лудогорец и трябва да ги материализираме. Да бъдем българският отбор, който всяка година играе в груповата фаза на някои от евротурнирите. Това е престиж и за родния футбол.

Има ли юноши на Лудогорец, които да ви хващат окото?

Школата ни се развива добре. Следим какво се случва с тях и те имат индивидуални програми, по които да се готвят. Учим се от големите клубове по света и гледаме на година или две да излиза по един играч, който да подпомогне мъжкия отбор.

Снимка: БГНЕС