Какво му става на Томас Мюлер (26 г.)? Основният голмайстор на Германия каза след 1/4-финала с Италия нещо, което изобщо не пасва на нахакания му имидж. Звездата се зарече да не бие повече дузпи на европейско. И вместо да поеме отговорност, както всички сме свикнали, ще се концентрира върху работата над себе си. 

"В следващите 2 седмици със сигурност няма да бия повече дузпи. Започвам да работя върху техниката си за изпълнение. За да мога евентуално да се пробвам пак след 1-2 месеца", отсече Мюлер. Каза го, след като в събота се провали от бялата точка срещу Буфон.

Забележително и симпатично е, когато играч от световна класа сам си признава слабостите. Но в същото време е и странно, че точно в решаващата фаза на Евро 2016 най-резултатният действащ немски нападател е измъчван от такива съмнения. Страхът от изпълнение на дузпи е най-малкият проблем в случая. 

По-лошото, че на него му тежи фактът, че не е вкарвал гол от началото на турнира. А това може да се превърне в проблем в отсъствието на контузения Марио Гомес. Защото кой друг освен Мюлер гарантира в нормални условия достатъчно голям шанс за голове?

До момента Мюлер е реализирал 32 гола в 76 мача с националната фланелка. Статистически погледнато, това значи, че вкарва почти във всеки мач. На Мондиал 2010 - неговия първи голям турнир, беше голмайстор №1 с 5 гола и 3 асистенции. На Мондиал 2014 той пак вкара 5 гола, включително и някои много важни голове, с които резултатът биваше откриван. В квалификациите за това европейско той наниза други 9 гола. 

Но по френските терени не му върви. Каквото и да прави, откъдето и да тича, или не стига изобщо до завършващ удар, или го преследва голям малшанс - двете греди срещу Северна Ирландия. Срещу Италия пък пропусна чисто положение от 8 метра, с което можеше да поведем при 0:0.

За разлика от други в същата ситуация, головата суша се отразява сериозно на Томас. Той страда много и се поставя под допълнително напрежение.

А по принцип се представя най-силно тогава, когато показва на терена онзи свой безгрижен стил, заради който всички в Германия го обичат. В добавка трябва да се каже, че Мюлер е символ на самочувствието в бундестима. И винаги когато има някакъв проблем, той го разрешава с някой недодялан лаф или със смях. Сега обаче на Томас не му е до смях, защото той само се чуди защо не му върви.

На практика се оказва, че в момента Германия няма на разположение нападател, който да е във форма. Гомес е контузен, Гьотце не е достатъчно агресивен, най-вероятно вследствие на дългогодишните разочарования в Байерн. Според много специалисти Лукас Подолски вече не е на нужното ниво за Бундестима. А пък младият Лерой Сане има славата на голям талант, който обаче не е достатъчно улегнал в тактически план. Точно в тази картинка Мюлер е наистина важен. 

Ако останалите офанзивни играчи бяха във форма, селекционерът Льов сигурно щеше да му даде почивка и да го планира като резерва, която да влезе в хода на съответния мач. Може би подобен ход щеше да му е от полза. След контузията на Гомес обаче подобен ход е невъзможен. Мюлер е необходим и затова трябва да направи всичко необходимо да влезе в нужната форма.

Следващият му опит ще бъде на 1/2-финала с Франция. "Ще продължа да се опитвам, ако стане - стане. Ако пък спечелим финала, а аз пак не съм вкарал, може и да не изглеждам толкова добре в медиите, но пак ще съм съгласен на такъв развой", отсече нападателят. Поне тази му позиция звучи като стария Томас Мюлер. Също както и отговорът му на репортерски въпрос дали Бундестимът се цели на всяка цена в участие на финала: "Не, целта ни винаги е да отпадаме на 1/2-финалите!"

Оливер Мюлер

Превод на вестник "7 дни спорт"