Първите мачове от 1/8-финалите на Лига Европа се изиграха снощи.

В най-интригуващия сблъсък Арсенал победи с 2:0 Милан на "Сан Сиро" и е близо до класиране за следващата фаза на турнира. "Артилеристите" стигнаха до успеха с голове на Хенрик Мхитарян и Аарън Рамзи през първото полувреме, а само късметът, някои добри изяви на Джанлуиджи Донарума и гредата ги лишиха от по-убедителен успех.

Атлетико Мадрид си осигури протоколен реванш срещу руския Локомотив Москва, след като го победи с 3:0 в първи мач от осминафиналите на Лига Европа. "Дюшекчиите" отбелязаха един гол през първото и два през второто полувреме, като така не оставиха нищо за решаване в Москва след седмица. На "Уанда Метрополитано" в Мадрид резултатът бе открит в 22-рата минута от Саул Нигес, който се разписа със зрелищен удар от над 30 метра разстояния. В 47-мата минута Диего Коща покачи на 2:0, след като довкара избития удар на Антоан Гризман. Крайното 3:0 бе оформено в 90-ата минута, когато Коке се разписа след чудесно подаване на Хуанфран.

Олимпик Марсилия постигна победа с 3:1 над Атлетик Билбао в първи осминафинален мач от турнира Лига Европа и очаква спокойно реванша в негостоприемната столица на баските след седмица.

Марсилци започнаха вихрено срещата и още в 45-ата секунди Лукас Окампос се разписа след подаване на Флориан Тувен. В 15-ата минута Димитри Пайе покачи на 2:0. Плеймейкърът пресече опит за изчистване на бранител на Атлетик и с удар от воле прати топката за втори път във вратата на испанския тим.

Ариц Адурис върна един гол за Билбао в добавеното време на първото полувреме, след като бе точен от дузпа, отсъдена за игра с ръка на Адил Рами, но в 57-мата минута Окампос оформи крайното 3:1 с втория си гол в мача. Португалският Спортинг Лисабон също гледа уверено към следващата фаза на турнира, след като победи у дома с 2:0 чешкия Виктория Пилзен.

Фреди Монтейро реализира и двата гола за Спортинг в рамките на 4 минути в края на първото и началото на второто полувреме.Домакините имаха пълно превъзходство и можеха да се поздравят и с много по-изразителна победа, но пропуски направиха Желсон Мартинс, Брайън Руис, Монтейро, Бруно Фернандеш и Маркос Акуня. Далеч по-неясни остават другите два осминафинала. На "Олимпико" в Рим Динамо Киев стигна до 2:2 като гост на Лацио и ще има леко предимство преди реванша в украинската столица след седмица.

Виктор Циганков откри резултата в 52-рата минута, но с голове на Чиро Имобиле и Фелипе Андерсон Лацио направи пълен обрат в рамките на следващите едва 10 минути. Динамо обаче стигна до изравняването в 79-ата минуга, когато бившият играч на ЦСКА Жуниор Мораеш се разписа с ювелирно изпълнение от около 25 метра. Секунди след края на двубоя Денис Гармаш от тима на Динамо получи втори жълт картон заради невъздържано поведение и така ще пропусне реванша.

С гол на Доменико Кришито в 86-ата минута руският Зенит запази шансове за класиране в следващия етап на Лига Европа. Тимът от Санкт Петербург отстъпи с 1:2 на РБ Лайпцигкато гост, но попадението на италианския национал запази живи шансовете на тима на Роберто Манчини за нещо повече в надпреварата. Точни за домакините от Лайпциг в 56-ата и 77-мата минута бяха Брума и Тимо Вернер, а през първото полувреме Емил Форсберг нацели и лявата греда на вратата на Зенит.

Тази вечер са първите мачове от 1/8-финалите в Лига Европа, като гвоздеят в програмата беше сблъсъкът на "Сан Сиро" между Милан и Арсенал, който "артилеристите" спечелиха с 2:0.

Ето всички резултати и голмайстори:

Милан – Арсенал 0:2
0:1 Хенрик Мхитарян (15), 0:2 Арън Рамзи (45+4)

Атлетико (Мадрид) – Локомотив (Москва) 3:0
1:0 Саул Нигес (22), 2:0 Диего Коста (47), 3:0 Коке (90)

Борусия Дортмунд – Ред Бул Залцбург 1:2
0:2 Бериша (49-д, Бериша (56), 1:2 Андре Шурле (62)

ЦСКА (Москва) – Олимпик Лион 0:1
0:1 Maрсело (68)

Лацио – Динамо Киев 2:2
0:1 Виктор Циганков (52), 1:1 Чиро Иммобиле (54), 2:1 Фелипе Андерсон (62), 2:2 Мораеш (79)

Олимпик Марсилия – Атлетик Билбао 3:1
1:0 Лукас Окампос (1), 2:0 Димитри Пайе (14), 2:1 Aдуриз (45+2-д), 3:1 Лукас Окампос (58)

РБ Лайпциг – Зенит 2:1
1:0 Брума (56), 2:0 Тимо Вернер (77), 2:1 Диминико Кришито (86)

Спортинг – Виктория Пилзен 2:0
2:0 Монтеро (45, 49)