Бившият изпълнителен директор, трикратен шампион на България и полуфиналист за КЕШ с ЦСКА – Георги Илиев-Майкъла, коментира пред „Тема Спорт“ актуалните въпроси в Борисовата градина.

Той взе отношение по темата с реконструкцията на стадион „Българска армия“, прехвърлянето на акциите на Юлиян Инджов към Гриша Ганчев, зимната подготовка на червените и казусите с контролите на родните отбори с руски и северномакедонски тимове.

Г-н Илиев как ще коментирате обявената вчера нова оценка на базите на ЦСКА?
– Аз съм казал, че оценката на тези бази е 27-28 милиона лева много отдавна. Това се нарича апортна вноска и с нея ЦСКА трябва да докаже реалните си амбиции да реконструира стадиона.

На какво се дължат тези амплитуди в оценката – от 32, през 23, та до 28 милиона лева в рамките на по-малко от три години?

– Цените се вдигат. Нормално е. Освен това тези оценки не се определят от един човек. Знаете, че от време на време се занимавам със строителство. Сега наскоро построих една нова сграда. Преди две години примерно дограмата ми струваше 800 000, сега е 1 2000 000. Асансьорът беше 28 000, сега вече е 45 000 евро. Елементарно е, цените растат. Ако преди две години ЦСКА беше внесъл апортна вноска в размер на 23 милиона, сега нямаше да трябва да дава още пет отгоре. На пресконференцията с немската фирма обявиха, че стадионът ще струва между 80 и 100 милиона лева, но аз мисля, че Гриша Ганчев може да си го построи и по-евтино. Но и с евтиното трябва да се внимава, защото това е ЦСКА и трябва съоръжението да отговаря на името на ЦСКА.

Трябва ли да се притесняват червените привърженици, ако се осъществи очакваната раздяла между ЦСКА и SportFive?

– Аз не съм запознат какво са се разбрали двете страни и каква е функцията на немската фирма в този проект. Но със сигурност са сериозна компания и това не е хубаво за имиджа на ЦСКА. Разбира се, всеки собственик и инвеститор може да си избира партньора. Но те вече го бяха избрали, организираха пресконференция, обявиха: „С тези хора ще работим“. „Това ще е моделът на стадиона, това са парите“. И сега се оказва, че ситуацията може би е друга. Но аз още тогава казах, че строежът няма да започне на 1 април.

Преди дни Юлиян Инджов потвърди, че е продал акциите си в ЦСКА на Гриша Ганчев…

– Той не ги продава, той ги подарява. Човекът е коректен, интелигентен, възпитан. Дава ги на семейство Ганчеви. Нормално е. Като цяло в бизнеса не е хубаво да имаш партньори. При партньорството условията трябва да са добри и за двете страни. За да се махне Инджов, значи няма добри условия да продължи да е в ЦСКА. Аз не знам да е и толкова запален по футбола. Не е добре, че той си тръгва от клуба, защото аз очаквах той да стори стадиона. Той неслучайно присъства и на срещите с предишния министър през миналата година. Но явно нещо се е променило. Просто той много разбира от строителство. Запознат е и може да се справи. Защото Гриша Ганчев не е строител, той може да намери парите.

Следите ли представянето на ЦСКА по време на зимната подготовка?

– Да, следя, но аз не обръщам голямо внимание на резултатите в контролите. Защото това е подготовка, треньорите изпробват различни варианти с различни футболисти. Важното е като дойдат официалните мачове ЦСКА да се намира в добър ритъм и да е готов за тежките битки, които го очакват. Дано ни спохожда същият късмет, който имахме и през първия полусезон. Защото освен без подобряване на играта, няма как да станем шампиони и без доза спортен шанс. А такъв през есента имахме в доста ситуации, когато не заслужавахме да победим, но взимахме трите точки. Още в края на миналата година пожелах три неща, които са изключително важни за развитието на ЦСКА – да спечелим шампионската титла, да започнем строежа на новия стадион и феновете да се върнат на трибуните. Освен това се надявам много скоро всички ветерани да се съберат на едно място. Чест прави на изпълнителния директор Филип Филипов и Данаил Ганчев, че бяха поканили всички заслужили ветерани на коледния банкет през декември и видяхте колко много хора се събраха. Защото преди това в последните години Гриша Ганчев не се отнасяше много коректно към някои от тях. Не може, защото си отишъл на работа в друг клуб или си изразил някаква критика към ЦСКА, да ти отнемат историята, която си създал с червената фланелка.

Нуждае ли се ЦСКА от още нови попълнения освен норвежеца Хайнц?

– Нека това го каже треньорът. Първи сме, така че може би можем да си позволим да сме по-внимателни на трансферния пазар. Ето Левски когото им трябваше, си го взеха. Но това, което направиха с контролите с руските отбори беше много непрофесионално. Изключителна простотия! На кой се доказваш? На Русия ли, на Америка ли? Това е футбол! Левски отказал да играе с руски отбори, ЦСКА да не играе с македонски… Това не е сериозно.

Мартин Костадинов, "Тема:Спорт"