"Само коледно чудо ще остави Славиша Стоянович в Левски", "Славиша призна: Последните дни бяха много турбулентни", "Славиша Стоянович постави ултиматум на Левски", "Славиша Стоянович опитал да измами по срамен начин Левски", "Съдбоносна среща в Левски", "Сагата между Славиша Стоянович и Левски далеч не е приключила".

Това са само част от заглавията относно бъдещето на Славиша Стоянович на "Герена". В навечерието на коледните празници латвийската преса гръмна с новината, че сърбинът със словенски паспорт е фаворит за национален селекционер. Между двете страни продължава да има явен флирт, но по средата стои Левски. Незнайно защо. Поведението на треньора говори достатъчно – той вече няма мотивация да работи при "сините" и е готов да поеме ново предизвикателство. С по-ниска заплата, но сигурно бъдеще и далеч по-спокойна работа.

"Договорът ми е до края на сезона с опция за продължаване за още година. Както Левски може да каже "не", така мога да го направя и аз", каза Стоянович на първата си пресконференция за годината. Ръководството на 26-кратния шампион на България мълчи дали е успяло да разчете посланието между редовете. Ако не е успяло, ние ще помогнем: "Ще трябва да се търси нов треньор след края на сезона".

И за това на "Герена" трябва да вземат мерки още сега. Ясно е, че най-добрият вариант за клуба е да пуснат Стоянович срещу компенсация, но това ще стане трудно. Но е по-добре да разтрогнат договора му по взаимно съгласие, отколкото да го държат до лятото. Защото селекцията и подготовката ще бъде направена по негов вкус. Тук отваряме скоба, че основният, даже и резервният план за селекция никога не се изпълнява. 

Но в случая това е без значение, защото заместникът на Стоянович ще има удобно оправдание. И ще бъде използвано точно преди евентуалното участие в Лига Европа. Ясно е, че Стоянович носи огромна вина за моментното състояние на "Герена". Не само заради сагата, която създаде, но и за поредният провален сезон, както спокойно вече можем да го определим.

Той е главният виновник за отпадането от Купата на България, когато сбърка смените и наруши основно правило във футбола при изпълнението на дузпите. Той е виновникът за оставането на 10 точки от лидера Лудогорец. Първоначално Левски заигра нелош футбол под негово ръководство, но това се дължеше на обичайния импулс при треньорска смяна. Особено, ако предшественикът, в случая Делио Роси, е бил недолюбван в съблекалнята.

"Сините" спечелиха дербито с ЦСКА най-вече заради безобразното представяне на "червените", а не заради треньорски гений на Стоянович. В нито един момент той не показа тактическа гъвкавост, присъща за треньор на Левски, или кой знае какви модерни и полезни идеи. В редки случаи правеше офанзивни смени, когато резултатът беше негативен, но това е крайно недостатъчно.

Казано накратко: "Стоянович не доказа, че има класата за Левски и е време да спре да си играе на "Иди ми, дойди ми", а решението на проблема е един...

Веселин Коларов, Gol.bg