Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, съобщава BGathletic.com от няколко независими източника.

Според информациите рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата.

Според програмата на атлетическия турнир на Олимпийски игри сериите в коронната дисциплина на Дънекова е на 13 август. Тя пристигна в селото на спортистите в Рио с първата ни група олимпийци на 26 юли.

Атлетката не беше открита за коментар, а процедурата изисква пълна конфиденциалност от останалите органи, имащи отношение по случая, до неговото крайно приключване.

От източниците си екипът на BGathletic.com научи още, че стойностите на кръвния допинг, известен още в спорта като ЕПО, са били доста спорни и се е наложило А-пробата на Дънекова да бъде „въртяна” няколко пъти на свръхмодерните машини, осигурени за Олимпийските игри. Тези спорни елементи около пробата може би ще бъдат използвани в защитата на българката, за която това трябваше да бъде втора Олимпиада след участието й в Лондон 2012.

След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен.

Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години.