Елица Янкова се класира на полуфинал в категория до 48 килограма на олимпийския турнир по борба за жени, след като победи колумбийката Каролина Кастийо Идалго с 3:2 технически точки. Съперничка на Янкова в директната битка за олимпийски медал ще бъде сребърната медалистка от Лондон - Мария Стадник (Азербайджан).

Янкова пропусна шанс да поведе през първата част, когато Идалго беше наказана за пасивност. Българката не успя да удържи нейна атака близо пет секунди преди да спечели точка и дори допусна хватка за две, но остана по-активна в схватката. Янкова направи успешна атака минута преди края на втората част и изравни за 2:2, което беше достатъчно за краен успех. Допълнителната точка дойде от нередовно обжалване на игрова ситуация от страна на Идалго, която атакуваше в заключителните секунди на двубоя.

Стадник, родена в Украйна, но състезаваща се за Азербайджан, е световна шампионка от 2009-а година и 5-кратна европейска шампионка. Тя има 12 медала от големи турнири, седем от които са златни. Преди четири години Стадник загуби битката за олимпийско злато срещу японката Хитоми Обара.

Междувременно, Мими Христова приключи окончателно участието си на турнира при 58-килограмовите, след като монголката Орхон Пуревдорж отстъпи с технически туш при 0:11 точки срещу рускинята Валерия Коблова.