Престижното американско сп. "Форбс" публикува ежегодния рейтинг на най-високоплатените спортисти на планетата. За пръв път от 2001 г. той е оглавяван не от голфъра Тайгър Уудс и не от боксьора Мейуедър, а от футболиста Кристиано Роналдо.

На европейското обаче португалецът се контузи и не замина за Рио. От олимпиадата се отказаха и други лидери в рейтинга - футболистът Лионел Меси (№2) приключи кариерата си в националния отбор, баскетболистът Леброн Джеймс (№3) се преумори, а тенисистът Роджър Федерер (№4) се възстановява след травма. 

Така най-високоплатеният олимпиец става лидерът на баскетболния тим на САЩ Кевин Дюрант. Освен него в Рио се сражават за медали още 13 спортисти, заработили над $18 млн. през последните 12 месеца. Представяме ви ги заедно с техните олимпийски амбиции.

Кевин Дюрант - 27 г., баскетбол, САЩ

№1 (№5 в рейтинга за най-високоплатени спортисти в света на "Форбс" за 2016 г.) с общ доход от $56,2 млн. ($36 млн. от реклами). Повечето от приходите му са от прощалната заплата в "Оклахома Сити" ($20,2 млн.) и от рекламни договори с Nike, Neff и други брендове ($36 млн.). Това лято суперснайперистът подписа договор с нов отбор - Голдън Стейт Уориърс за 2 г. на стойност $54 млн., така че има всички шансове да подобри своята позиция през следващата година. Амбициите му в Рио са да стане двукратен олимпийски шампион с Дрийм тийм на САЩ.

Новак Джокович - 29 г., тенис, Сърбия
№2 (№6) с общ доход $55,8 млн. ($34 млн. от реклами) е абсолютен лидер в съвременния тенис и номер едно в мъжкия рейтинг вече над 210 седмици поред. За пет и половина години Ноле е спечелил 11 турнира от Големия шлем и е заработил на корта $82 млн., а миналата година стана първият тенисист, успял да прибере $20 млн. от наградни фондове за сезон. Рекламни партньори са му компании като Uniqlo, Adidas, Head, ANZ, Peugeot, Seiko, Jacobs Creek и други. Амбициите му в Рио бяха да спечели олимпиадата, но нито в Пекин 2008, нито в Лондон 2012, нито сега в Рио не му провървя, като загуби още първия си мач срещу аржентинеца Хуан Мартин дел Потро.

Рафаел Надал - 30 г., тенис, Испания
№3 (№21) е с общ доход $37,5 млн. ($32 млн. от реклами). Миналата година Надал за пръв път от 2004 г. не съумя да спечели нито един турнир от Големия шлем през сезона заради травми. Въпреки това той е сред лидерите в рейтинга. Щедро му плащат за участие в клубния шампионат на Международната тенис премиер лига (IPTL), където играе в отбора на Индиън Ейсес. Феновете и компаниите го обожават. Сред партньорите му са Nike, Babolat, Kia Motors, Telefonica, Banco Sabadell, Richard Mille, Tommy Hilfiger, а Kia продължи договора му с още 5 г. В Рио Надал е настроен сериозно и участва на сингъл, двойки и смесени двойки. Отсъствието на Федерер и ранния провал на Ноле повишават шансовете му за медал. 

Неймар - 24 г., футбол, Бразилия
№3 (№21) е с общ доход $37,5 млн. ($23 млн. от реклами). През април Неймар спечели престижната интернет премия Webby Awards в категорията "Спорт" за своя официален сайт. Неговата активност в мрежите много допада на партньорите му, сред които са Nike, Red Bull, Panasonic, Konami, Gillette, Police и други. Това лято подписа и нов договор с Барса - до 2021 г., с чиста заплата от 25 млн. евро и освобождаваща клауза за 200-250 млн. евро. Олимпийското злато е единственият трофей, който липсва в колекцията му. 

Кей Нишикори - 26 г., тенис, Япония
№5 (№29) е с общ доход $33,5 млн. ($30 млн. от реклами). През 2014 г. Нишикори игра на финал на US Open - първият от азиатските тенисисти. Това го превърна по един вълшебен начин в супер успешен комерсиален проект. Япония обича своите герои, а местният богат пазар е интересен за компаниите. Чрез голямата агенция IMG, чийто клиент е Нишикори, тенисистът сключи прилични договори с 15 бренда. Сред тях са Uniqlo, Wilson, Adidas, Procter & Gamble, Jaguar, Tag Heuer и други. За №7 в световната ранглиста олимпийски медал в Рио е напълно адекватна цел. 

Юсейн Болт - 29 г., лека атлетика, Ямайка
№6 (№32) е с общ доход $32,5 млн. ($30 млн. от реклами). Болт печели най-вече от реклама. Наградните фондове в леката атлетика не са съпоставими с тениса или голфа, при това Юсейн все по-избирателно бяга, пестейки енергия за главните стартове. Затова е внимателен към своята публичност - в Инстаграм той има 3,1 млн. последователи, което е важно за партньорите му. С Юсейн сътрудничат 10 глобални бренда и 7 регионални, като най-тлъстият е с Puma за $10 млн. на година. В Рио, вероятно последната му олимпиада, Болт планира 3 златни медала: на 100 и 200 м, и щафетата 4х100. 

Кармело Антъни - 32 г., баскетбол, САЩ
№7 (№36) е с общ доход $30,9 млн. ($8 млн. от реклами). През 2014 г. звездата на Ню Йорк Никс преподписа с клуба за 5 г. и $124 млн. През сезон 2016/2017 той ще получи $24 559 380, но вече няма да бъде най-високоплатеният в НБА, защото лигата вдигна тавана на заплатите. Сред партньорите му са Nike's Jordan Brand, SMS Audio, Draft Kings и Las Vegas Sands, както и собствената му фирма M7 Tech Partners. Амбициите му в Рио: да стане 3-кратен олимпийски шампион. 

Серена Уилямс - 34 г., тенис, САЩ
№8 (№40) с общ доход $28,9 млн. ($20 млн. от реклама). Тя е единствената дама в списъка на най-богатите олимпийци. Компания на Серена можеше да бъде Мария Шарапова ($21,9 млн.), ако не беше допинг скандалът. $78 млн. от наградни фондове е два пъти повече от всяка друга спортистка в историята. 2015 г. беше особено успешна за по-малката Уилямс - три титли от Големия шлем и само три загубени мача от общо 56. В спонсорския портфейл на Серена има над 10 бренда, като Beats, Delta Air Lines, IBM, Berlei, Audemars Piguet и други. 
Каквито и амбиции да е имала в Рио обаче, те са вече погребани след провала й срещу украинката Светолина.