Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос.

Материалите ви ще бъдат публикувани в сайта, като авторските права остават в полза на Gol.bg.

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме материал на Светослав Илиев, който обръща внимание на кандидатурата на Любо Пенев за шеф на БФС.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

В първата си телевизионна изява от месеци бившият селекционер на националния отбор Любо Пенев обяви официално, че се кандидатира за президент на родната футболна централа. Изненадващо за мнозина, Ел Голеадор реши за втори път да зареже кариера в Испания, за да се хвърли в блатото, наречено български футбол. Пенев отново показа, че смелостта не му е чужда. Нужно е да отчетем обстоятелството, че той е първият човек, дръзнал да се изправи на конгрес срещу настоящето ръководство на футболното ни правителство.

Абстрахирайки се от това заложено в ДНК-то на славния нападател качество, ще видим, че около кандидатурата му изникват въпроси, на които все още не е даден отговор, а именно: Как? С кого?
Ел Голеадор мотивира решението си да се яви на предстоящия конгрес на БФС като кандидат за президент, но не начерта последователна и дългосрочна стратегия за развитието на най-обичаната игра у нас. Естествено, трудно в рамките на 25-минутно телевизионно интервю може да бъде предложена цялостна концепция на аудиторията, но е необходимо, най-малкото, да бъдат загатнати наченки на такава.

Любослав Пенев обяви, че ако бъде избран за президент на футболния съюз, ще наложи нова методика на работа в детско-юношеските школи. Състоянието на детско-юношеския футбол е една от най-наболелите теми, но нима настоящето ръководство, начело с Борислав Михайлов, не обещаваше същото на прословутата пресконференция на 17.01.2005 г.? Бившият национален селекционер не обяви никакви конкретни стъпки, които ще се следват, за да бъде постигнат желания резултат.

На финала на интервюто Пенев индиректно разкритикува футболните клубове, че използват твърде много чужденци и по този начин спират развитието на подрастващите български футболисти. Не стана ясно обаче какви мерки ще бъдат взети, за да получават повече игрово време младите ни футболни надежди. В този контекст изобщо не бе засегнато ниското качество на голяма част от треньорите, работещи в детско-юношеския футбол. Очевидно е, че е необходима нова методика за работа с подрастващите, но за да даде тя резултат, първо трябва да се инвестира в обучение на висококвалифицирани треньорски кадри.

Доста отрицателен ефект представлява пълното затъмнение около имената на клубовете и личностите, които подкрепят Любослав Пенев в амбициозното му начинание. Когато липсват каквито и да е имена, няма как футболната общественост да не остане с впечатлението, че нещо не е наред.  Защо все още никой не е афиширал публично подкрепата си към бившия нападател? Е, направи го един аматьорски клуб, но е наивно да се смята, че той е основната движеща сила в кампанията на Любо.

Истина ли е, че зад него стои ЦСКА-София, начело със собственика Гриша Ганчев? И ако това е така, за каква промяна и какви правила говорим, след като един ребрандиран клуб, използващ незаконно емблемата на фалиралия ЦСКА, е в основата на т.нар. „ново начало” за българския футбол? Това е един от съществените въпроси, на които трябва да бъде даден ясен отговор. Защото тук не говорим за благото на клуба от „Лудогорец Арена”, или на този от „Българска армия”, а на целия български футбол.

Смисълът не е в това да се изземе властовия ресурс на „зелените” от Разград и да се даде на „червените” от София. По този начин няма как да очакваме по-светли дни за футбола ни. Стана ясно, че Любослав Пенев е готов да работи с някои величия в българския футбол, като Красимир Балъков, Димитър Бербатов, Стилиян Петров и дори Христо Стоичков, за когото се знае, че е ядосан на бившия си съотборник, задето не уважи юбилея му през май 2016 г.

Защо обаче досега Ел Голеадор не е потърсил нито един от гореизброените? Когато човек иска да заеме ръководен пост в дадена организация, обикновено е наясно с хората, с които желае да работи още в момента на оповестяване на кандидатурата си. Това са хора с голям авторитет, отдавна записали имената си на световната футболна карта. През годините всички те са изразявали обструкции към настоящето ръководство, някои по-рязко, други в по-умерен тон. Едно обаче е сигурно – включването дори на само един от тях в каузата на Любослав Пенев, би тласнало неговото начинание в съвсем друга посока.

За финал, ще си позволя да цитирам един велик аржентински писател: „Поставяй си реални цели и давай най-доброто, на което си способен”. Във времето Любослав Пенев доказа, че е високо амбициозен човек, но е спорен въпросът, доколко успя да постигне целите, които си бе поставил след края на блестящата си футболна кариера.

Светослав Илиев за Gol.bg