Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Иво Тонков, който се спира на предстоящото дерби между ЦСКА и Лудогорец.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg. Мнението на всеки от вас е важно за нас.


Една стара максима гласи: "Бий, за да те уважават!" В нея има доста истина и мъдрост. Нямам идея колко от вас са на мнение, че когато те ударят по едната буза, трябва да обърнеш и подложиш другата, но в така създалата се ситуация в последно време, не съм убеден, че ще са много. 

Тези дни всички говорят за съдийската подлога Волен Чинков, който всячески се стреми да помага на силните на деня (боядисани в зелено), да си върти задника в посоката, в която на тях им се иска. Той нагледно показа как може да се извади нечия душичка с памук. Ама, професионално. И безпардонно - както се прави това упражнение от няколко сезона насам. 

И тук е моментът да се направи едно сравнение - случаят, в който убиецът Тиам контузи Фернандо Каранга и сега, когато друг тъмнокож субект, отново преминал през клуба от крайния софийски квартал, където навремето е било пазар за говеда, се хвърли като камикадзе в краката на Кирил Десподов. Случайност?! 

Узурпаторите на българския футбол от Делиормана не се спират пред нищо, не оставят играта да се играе, а феновете, които постоянно оредяват по родните стадиони, да не изпитват и грам наслада от продукцията по нашите терени. Както и да е, станалото - станало. Нито неотсъдените дузпи ще се върнат, както и отсъжданията на Волен Чинков, нито трите точки от сметката на Славия ще се прехвърлят в тази на ЦСКА, както става от една друга сметка в посока Пловдив. Сигурно щеше да е грозно да нашари още няколко човека с картони от червените, за да пропуснат мача в четвъртък с Лудогорец, но щеше да е още по-очевадно. Реши да завърти мача така, че има скандалчета, върху които да се акцентира. И пак професионално. 

Всъщност, колко от вас са хвърляли едно око на листата на родните съдии, които са международни рефери за сезон 2018/2019? В топ 7 попадат Никола Попов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Станислав Тодоров, Стефан Апостолов, Волен Чинков и Николай Йорданов, който ще свири сблъсъка на "Армията" в четвъртък. Кой от кой по-долен и нагъл, кой от кой по-поръчков!

Е, ясно е, че всеки гледа да си уреди живота рано, за да се наслаждава после на спокойни старини, а децата и внуците му да се изучат в чужбина, а защо не някои да тръгнат и по пътя на своите предци. 

Кирил Домусчиев реши рано да си гарантира първенството, защото тимът му се прости с Европа. Понеже в евротурнирите трудно се избиват комплекси, индивидът, пръскащ доста кинти за гел (освен за съдии и други екстри), реши да прави това на родна сцена. 

Да, но хората започнаха да се усещат, да се надигат, да роптаят срещу наглеца, който се е впил като пиявица във властта и от трибуната на Министерски съвет (а и не само оттам) си позволява със същия безпардонен начин, както и във футбола, да обяснява колко бил мързелив българският народ и каква трябвало да бъде заплатата у нас. Ало, пич, ти за кой се помисли, бе?! 

Феновете на ЦСКА се стягат за протест в четвъртък. Мирен. Но у нас е доказано, че от мирен протест файда никаква. Властимащите ги е страх от феновете, страх ги е конкретно и от големите агитки, в случая от тази на ЦСКА. Така, както Бойко Борисов се уплаши през 2015-та и спусна заповед Витоша Бистрица да не играе на "Армията" срещу армейците (тогава също имаше подготвено шествие и протест на жълтите павета), крайно време е агитката на червените да уплаши и душманите. По начин, по който знае и може! Не само на стадиона. 

А душманите не са само в Разград, те са и в китната Бояна, където родната футболна клоака (сигурно по-правилно е да се използва думата кенеф!), се барикадира в лъскава опаковка, но отвътре си е... А, точно тук е мястото за кенеф! Обгради се и от солидно лоби от УЕФА, което означава, че с чисти средства властта там няма бутане.

Когато Лудогорец гостува в Борисовата градина, то не са мерки за сигурност, все едно се намираме в базата на НАСА (то и там може да не е толкова строго...), затваря се стадионът, заведенията, навсякъде щъка полиция, частни охранителни фирми, в автобуса също дебеловрати гардове, като тези, които биха публиката на ЦСКА преди години в Разград.

Ясно е и още нещо - че няма революция без кръв. Или поне нещата не се получават без такава. Крайно време е и у нас да стане. Навремето биеха съдиите и ги качваха в багажници, за да свирят, "както трябва", а сега ги галят с перо и им плащат. Но им плащат от едно място и те свирят само по един и същ начин, свирят "правилно" за един и същ отбор. Рядко се допускат грешки. И, естествено, наказания няма или те са много лекички (като самите тях), ако нещо са сгафили, или пък се прави това от кумова срама. 

Изводът е един - бий, за да те уважават! Пръчката само грънците разваля. А един хубав бой на тези измекяри, наречени чернодрешковци, може и да започне да изравнява везните.


Иво Тонков, специално за Gol.bg