Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Кристиан Балабанов, който анализира спечелената от Лука Модрич Златна топка.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg. Мнението на всеки от вас е важно за нас.

 

Често търсим идеалното. Дали става въпрос за написването на статия, издаването на песен, избирането на подарък, нов дом, партньор в живота или просто за футбол, често се случва да не се задоволяваме с нищо по-малко от перфектното.

Такъв е и случаят с Лука Модрич. Хърватинът направи много през изминалата година. Всъщност той направи толкова много, че е единственият, който успя да разбие доминацията на Меси и Роналдо за наградата „Златна топка“.

Но за съжаление на Модрич, той успя да направи „само“ много. Той не успя да бъде идеален в очите ни. Защото не се задоволяваме с нищо по-малко от перфектното!

Модрич спечели „само“ Шампионска Лига, въпреки, че други отпаднаха в групите и се задоволиха с Лига Европа. По пътя към трофея, той и отборът му успяха да отстранят „само“ френския, италианския и немския шампион, въпреки, че други се препъваха срещу къде къде по-слаби съперници. Заедно с Тони Кроос, Модрич бе „само“ основоположник и отправна точка на стил, донесъл три поредни (безпрецедентни) титли на Реал Мадрид в Шампионска Лига. На финала на най-комерсиалния клубен турнир, Модрич изигра един „само“ много силен мач, докато някои негови съотборници бяха просто публика.

След края на сезона той изигра едно световно, за което ще се говори „само“ десетилетия наред. Модрич и Хърватия стигнаха „само“ до финал на Световното, въпреки, че други едвам издрапаха до осминафиналите. Той бе „само“ капитан и лидер на страната си, въпреки, че други капитани са криеха в тоалетната. Като полузащитник той отбеляза „само“ два гола в турнира, докато други нападатели не вкараха и толкова. Неговите два гола бяха „само“ важни, докато други напълниха мрежите на Тунис и Панама. „Само“ единият от головете на Модрич бе шедьовър.

Точността на подаванията му е „само“ около 90%. Той „само“ определя темпото игра на отборите, в които играе. Действията му на терена нямат голямо значение, защото той е „само“ плеймейкър. Като такъв той е „само“ един от най-добрите, които някога сме виждали. Той успешно дриблира през няколко човека, но „само“ в средата на терена. Успява да елиминира цялата линия на противниковата полузащита за секунда, но „само“ по няколко пъти на мач. Лука е човек „само“ за важните моменти и може да бъде „само“ добър лидер, което е без значение, защото във футбола е важно какво правиш с краката си.

И ако до тук не сте се убедили, че Модрич бе далеч от перфектен и не бе най-добрия през 2018г., се замислете, че „само“ съотборниците му в Реал Мадрид и националният отбор на Хърватия засвидетелстваха заслугите му на терена и извън него, докато други бяха подкрепени от сестри и агенти. Модрич бе избран за най-добър „само“ от FIFA, UEFA, IFFHS, списание „France Football“, Goal 50 и още няколко медии и институции. В гласуването участие взеха „само“ треньорите на отборите участвали в Шампионска лига, тези на националните отбори, техните капитани, водещи журналисти и самите фенове от цял свят.

Всичко това може и да е много, но не е идеално. Лука Модрич може и да имаше най-добрата година от всички, но не и перфектната кариера. Той може да бе най-добре представилият се през 2018г., но не и най-добрия в историята на футбола.

Но Лука не е единственият, който не е перфектен. Наричаме Бензема слаб нападател, и то с право. Французинът е титуляр в Реал Мадрид „само” от почти 10 години, докато други не изкараха и една. Вкарал е „само“ 59 гола в Шампионска Лига и е „само“ на четвърто място във вечната голмайсторска листа на турнира. Наричаме Гуардиола късметлия, все пак той успя да спечели с пълна доминация „само“ трите най-силни първенства и не го уволниха нито веднъж, докато други си тръгваха бързо от не по-малко богати и силни клубове. Наричаме Зидан недоказал се, защото спечели Шампионска Лига „само“ три пъти. Защо ли?

Защото не са перфектни.

Ние искаме треньорите да жънат моментални успехи, навсякъде, във всеки турнир. Желаем отборите да печелят всеки мач, и то с разгромна победа. Искаме футболистите да имат 100% точност на подаванията, да центрират перфектно и да отнемат топката винаги. Искаме да могат всичко – да са бързи, да вкарват със задни ножици, да минават през всичките десет полеви играчи и вратаря, да са най-скъпите в историята, да стрелят и с двата крака и още хиляди неща. Дори не хиляди! Всичко! Да бъдат перфектни!

Но дори когато някой се доближи до това, ние няма да бъдем щастливи, защото не е всичко. И след като за 10 години дори Меси и Роналдо не успяха да ни убедят, че заслужават „Златната топка“, защо си мислите, че Лука Модрич може?!


 
Кристиан Балабанов, специално за Gol.bg