Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Димитър Георгиев, който прави любопитен коментар за влиянието на Жорди Алба върху играта на Барселона.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

От години се говори и ясно се вижда, че отбора на Барселона без Меси не е такъв какъвто го познаваме, а от около месец се забелязва, че и отсъствията на Жорди Алба правят каталунците неубедителни. За тях комбинацията между Меси и Жорди Алба е незаменима, а цялостния принос на левия защитник върху резултатите на отбора може да се постави непосредствено след влиятелната игра на Меси.

Някак е странно отсъствията на който и да е ляв краен защитник да оказват влияние на собствения му отбор, но във ФК Барселона се появяват такива съмнения. Ще се опитам да обясня със статистически примери какво точно искам да кажа. Естествено няма да обръщам внимание на головете на Алба поради простата причина, че той е защитник. Но все пак головете му дотук в сезона са два. Един в Шампионска лига и един в испанското първенство, за който му асистира самия Меси.

Ще акцентирам върху най-силния статистически показател на Жорди Алба, а именно головите подавания. От всички футболисти на "блаугранас" той е сред топ подавачите в Ла Лига според статистиката, като пред него е само Меси с десет (10) асистенции. Жорди има седем (7) макар, че аз няколкократно прегледах статистика от мачовете в официалния сайт на клуба и преброих осем асистенции. Четири (4) от головите паса на защитника са именно към Меси, като отделно Алба има и спечелена дузпа която впоследствие аржентинеца реализира.

Случайно или не още в 6 кръг при първата загуба на Барселона в домашното първенство от Леганес (2-1) Жорди Алба е резерва, влизайки в игра в 70 минута. Друга грешна стъпка на отбора дойде в 22 кръг с равенството срещу Валенсия (2-2). В този мач Алба също е резерва. И точно на полувремето на този мач аз прозрях, че той е не по-малко важен от Лионел Меси. Личеше си липсата на бързоногия защитник. Все пак той влезе на полувремето при резултат 1-2 в полза на "прилепите" и 20 минути по-късно Барса стигна до равенството в мача.

В следващия 23 кръг Алба не играе поради наказание. Отбора е безличен като гост на Атлетик Билбао и постига трудно нулево равенство. За 23 кръга до сега в един двубой Жорди печели награда за играч на мача, като по този показател се нарежда до Меси, Суарез и Дембеле, които естествено са облагодетелствани спрямо позициите си на терена. Нека не забравяме, че позицията на Алба е ляв бек. Статистически ако погледнем рейтинга който получават играчите във всеки мач Алба се нарежда точно след Меси, Суарез и Дембеле.

Не по-малко важен за отбора си е и в Шампионска лига. Топ подавачите в цялата групова фаза имат по 4 асистенции, а той има 3, колкото има и Коутиньо, който обаче е с мач повече в турнира. И трите асистенции на левия защитник са в един мач и то срещу Тотнъм на Уембли. Подаването му към Коутиньо за 0-1 дава началото на една много важна победа за Барселона в ШЛ. Алба отбелязва и един гол в турнира в друг важен мач, срещу Интер за победа с 2-0.

Ще обръна внимание към приноса на левия краен бранител и в турнира за купата на Краля. Посочвам мачовете с малко по-сериозните противници. При загубата от Леванте (2-1) не може да се отличи липсата на Алба, защото освен него участие не вземат още петима редовни титуляри. Реванша беше лесен за каталунците. В следващия кръг дойде нова загуба като гост, 2-0 срещу Севиля. Меси не игра в този мач, а Алба беше резерва. Ясно личеше как го няма онзи натиск откъм "крилатите бекове" на отбора, а при втория гол на "севилци" Бен Йедер нахлу точно между централния защитник и левия бек. В реванша при победата с 6-1 Меси и Алба са в игра от самото начало на двубоя, а испанеца прави и асистенция на Суарез.

Резултатите за Барса когато Алба асистира са впечатляващи. До тук във всички турнири той е асистирал 11 пъти (12 според мен) в девет мача. В тези двубои отбора има само победи (8-2; 5-1; 2-3; 0-5; 2-0; 3-1; 0-2; 6-1; 2-4). В тези резултати личат победите над Уеска (8-2), Реал Мадрид (5-1), Леванте (0-5), Севиля (6-1), Тотнъм (2-4). В крайна сметка Жорди Алба е втория най-добър подавач в Ла Лига за Барса и най-добрия такъв в ШЛ, споделяйки върха в класацията на асистентите на отбора заедно с далеч по-офанзивния Филипе Коутиньо.

И докато треньорите на Барса могат да експериментират в халфовата линия и да търсят подавачи измежду Ракитич, Артур, Видал, Бускетс, Аленя, Рафиня, Коутиньо и т.н., то на позицията ляв краен защитник е сложно. Още по-сложно е някой да замени Алба в случаите когато той не е на разположение или е оставен на пейката. За това в близко бъдеще червено-сините имат нужда да намерят нов Жорди Алба. Дори намирането на такъв "крилат бек" е по-важно от търсенето на нов Меси, защото така или иначе нов Меси никога няма да се появи.

Димитър Георгиев, специално за Gol.bg