Министърът на спорта Красен Кралев отговори на критиките на президента Румен Радев спрямо управляващите заради скандалите в родния футбол като го попита дали подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България.

Според Кралев държавният глава за пореден път проявява своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот в страната ни.

"Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България? Означават ли думите му, че Румен Радев защитава извършителите на престъпления в спорта и по-конкретно корупционните практики при съдиите, каквито се разследват в момента?", задочно попита Кралев.

"Казва ли българският президент, че държавата в лицето на правителството и министър-председателя трябва да стои безучастно при получаването на данни за извършване на престъпления в дадена спортна организация?", продължава той.

Кралев посочва още, че използвам възможността да запознае президента Радев с конкретни разпоредби от Устава на УЕФА и от българското законодателство, за да не се изказва  неподготвен.

"БФС е федерация като всяка друга лицензирана спортна федерация в България и се подчинява на законите и разпоредбите на българското законодателство. Обърнете внимание на член 19 от Устава на УЕФА, господин президент, който определя кое е вмешателство." 

"Вмешателство може да бъде само директното назначаване на президент на Българския футболен съюз или Изпълнителен комитет, дори и за определен кратък период, каквото в момента няма. Категорично-искането на оставка от страна на премиера и от министъра на спорта, представляващ органа, който лицензира всяка спортна федерация, не може да бъде считано за намеса в работата на Българския футболен съюз и не очаквам последици за страната ни по този въпрос", обяснява Кралев.

Той припомня, че премиерът Бойко Борисов призова президента на БФС да извърши морален акт като си подаде оставка с оглед на общественото недоволство заради незадоволителните резултати във футбола ни, заради расистките прояви по време на провелата се футболната среща с Англия и поради необратимите последици, довели до нарушаването на имиджа на страната ни като една от най- толерантните страни в света.

"Господин Михайлов има правото да се съобрази с този призив, или не", уточнява министърът на спорта. След оставката на Борислав Михайлов БФС по демократичен начин ще избере президент и ръководни органи без вмешателството на държавата.

"Подчертавам, че не трябва да оневиняваме дисциплинарната комисия на БФС, която носи огромна вина за случилото се на двубоя с Англия. Тъй като до момента няма нито едно наказание за расизъм в пълния му обем въпреки санкциите, които понасяме в Европа", отбелязва още Кралев.

В заключение министърът призовава Румен Радев да не използва българския спорт за политически атаки, особено когато не познава проблемите и спецификите в българското и международното законодателство в сферата на спорта.

"Нека да оставим специализираните органи да си свършат работата, да бъдат оповестени пред обществото конкретни данни и факти. Сигурен съм, че ако използваме неприятния случай от последните дни и успеем да изрежем тумора навреме ще постигнем оздравяването на българския футбол" посочва той.