България плаща сред най-големите премии за златен медал на Зимната олимпиада в Пекин. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Има много спортисти на Олимпийски игри, които не могат да покрият всичките си разходи за участие, но има и такива, които се изкачват на подиума и взимат солидни премии от страните си. Според Forbes най-голям бонус за златен индивидуален медал на Пекин 2022 дава Хонконг, който няма отличие на предишните си пет участие на Зимни игри. Той е около 642 хил. долара, но едва ли Хонконг ще спечели злато и сега, т.е. сумата е само теоретична. На 2-ро място е Турция с 383 хил. долара, на 3-то е Малайзия с 238 хил. долара. От всички 91 държави и територии, които се състезават сега, поне 32 са потвърдили пред Forbes, че ще изплатят парични награди за медали. Само 4 от анкетираните страни, не планират премии. Сред тях е и победителят от Пьончанг 2018 с 39 отличия – Норвегия. Там са още Великобритания и Исландия, които предлагат други субсидии на спортистите. Интересното е, че България е сред челните места по най-големи бонуси с 143 хил. долара за злато. За сравнение, САЩ плаща 37,5 хил. долара за златен медал. Разбира се, някои страни смятат бонусите за облагаем доход, докато други ги освобождават от данъци", каза гостът.

  • Ето кои държави плащат шестцифрени суми за златен медал на Пекин 2022:
Държава Сума
1.Хонгконг $642 хил.
2.Турция $383 хил.
3.Малайзия $238 хил.
4.Италия $201 хил.
5.Кипър $168 хил.
6.Латвия $159 хил.
7.Унгария $156 хил.
8.България $143 хил.
Литва  $143 хил.
9.Косово $123 хил.
10.Естония $112 хил.
11.Чехия $110 хил.


Коларов разкри и каква е причината медалистите на Пекин 2022 да получават плюшени мечета, вместо медали. "Малко след най-големия успех в кариерите си, атлетите не получават медалите, за които мечтая, а взимат плюшената панда Бинг Дун Дун. Това важи и за тримата победители, независимо дали са спечелили злато, сребъро или бронз. Всъщност, спортистите взимат медалите си на следващия ден, защото награждаването протича пред повече хора и дефилират с тях близо до олимпийския огън. И тази идея допада на призьорите. Така награждаването е много по-емоционално и освен това им остава още един талисман, който да приберат вкъщи", добави Коларов.

Скоро очаквайте видео с целия разговор. В него гостът каза кои български спортисти ще видим днес на Пекин 2022 г. и говори повече за талисмана на Игрите Бинг Дун Дун. 

Снимка: БГНЕС