Провалът на звездния отбор от НБА – Лос Анджелис Лейкърс, официално стана факт, след като преди два дни отборът беше елиминирани от плейофите след загуба със 110:121 от Финикс, а в същото време Сан Антонио срази Денвър със 116:97 и така три мача преди края на редовния сезон "Езерняците" окончателно останаха под чертата. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Лейкърс започна сезона като основен претендент за титлата, но след серия контузии и липса на ясна идея как трябва да се играе, особено в защита, не успя да се класира дори за плей-ин турнира. През целия шампионат големите лидери на тима – Леброн Джеймс, Антъни Дейвис и Ръсел Уестбрук, играха само 21 мача заедно. Но в тях балансът на Ел Ей е 11-10, което показва, че проблемите са били много по-дълбоки. И дните на треньора Франк Вогел вече са преброени. Фаворити за вакантната позиция са Куин Снайдер от Юта Джаз и Док Ривърс от Филаделфия Севънти Сиксърс", добави Коларов.

Той говори и за финансовата мощ на Лейкърс, която също не успя да гарантира добър сезон. "През есента анализ на Forbes показа, че за първи път в историята на НБА три франчайза са на стойност над 5 милиарда долара. Това са Ню Йорк Никс със стойност от 5,8 млрд. долара, Голдън Стейт Уориъс със стойност 5,6 млрд. долара и именно Лейкърс със стойност 5,5 млрд. долара. Тези три отбора генерират най-големи приходи поради изгодните си местни телевизионни сделки и арените, от които печелят купища пари чрез реклами и луксозните места за сядане. Иначе от сезон 2015/16 до момента НБА получава средно по 2,6 млрд. долара годишно от телевизионни права, но очакванията са от сезон 2025/26 сумата да се удвои. Що се отнася до заплатите, които Лейкърс плаща на баскетболистите, те също не са никак малки. За този сезон възнаграждението на Леброн Джеймс е 41,2 млн. долара, а на Ръсел Уестбрук 44,2 млн. долара. Когато добавим и проектите на баскетболистите извън паркета, печалбите на Леброн са 111,2 млн. долара, което го прави №1 за осма поредна година по този показател в НБА. Със своите 74,2 млн. долара Уестбрук заема 5-та позиция в тази класация. Това е достатъчно показателно с какви звезди разполага в състава си Лейкърс, но въпреки това се провали", каза още Коларов.

Той говори и за Диего Армандо Марадона. "Тениската, която покойната легенда носи на Световното първенство през 1986 г. срещу Англия се очаква да бъде продадена на търг за над 5 млн. долара. Емблематичната синя фланелка, с която падна голът с Божията ръка пред погледа на страничния съдия Богдан Дочев, е притежание на Стив Ходж. След мача английският защитник е успял да си смени тениската с Марадона. С нея гениалният аржентинец вкара не само с Божията ръка, но и "Гола на века", който е смятан за един от най-красивите за всички времена. В момента най-скъпата носена фланелка от спортист е на именития бейзболист Бейб Рут. Тя е продадена за 5,64 млн. долара и екипът на Марадона може да подобри рекорда", каза още Коларов.

Скоро очаквайте видео с целия разговор.  

Снимка: БГНЕС