Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, почина вчера. Кралицата беше привърженик на спорта, най-вече на футбола и конните надбягвания. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"Всички 67 издания на КЕШ/Шампионска лига, 70 издания на най-стария футболен турнир в света – ФА Къп, 20 Олимпийски игри, 17 Световни първенства и още и още. Елизабет II стана свидетел на много събития, които промениха спорт и историята по времето на нейните седем десетилетия на власт. Елизабет II се влюбва във футбола в замъка Балморал в Шотландия. Според Робърт Джобсън, експерт от британската кралска къща, като дете Елизабет II е била вратар през по-голямата част от семейните футболни мачове в Балморал. Незабравим е мигът през 1966 г. когато Англия за първи и последен път до ден днешен става световен шампион. Легендата и тогавашен капитан на "Трите лъва" – Боби Мур, отива да се ръкува с Елизабет II и после казва: "Погледнах ръцете си и... бяха мръсни", докато нейно величество е била с безупречно чисти бели ръкавици", разказа Коларов.

Но на кой футболен отбор симпатизираше? "През 60-те години е имала предпочитания към Уест Хям заради Боби Мур. Но по-късно ще изрази много симпатии и към Арсенал на Арсен Венгер. Иначе спортът отдаде почит, след като кралица Елизабет II почина на 96 години. Заваляха съобщения от спортни ръководни органи и личност като Дейвид Бекъм, Тайсън Фюри и др. В конните надбягвания, спорт, който също е тясно свързан с Нейно Величество, я определиха като "най-голям привърженик", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът разкриха още интересни подробности за Елизабет II и спорта.

Снимка: БГНЕС