Изминалият зимен трансферен прозорец ще влезе в историята. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

  • Топ 5 на най-скъпите зимни трансфери в историята:
Име От В Цена
1.Филипе Коутиньо Ливърпул Барселона €135 млн.
2.Енцо Фернандес Бенфика Челси €121 млн.
3.Михайло Мудрик Шахтьор Донецк Челси €100 млн.
4.Върдил ван Дайк Саутхямптън Ливърпул €85 млн.
5.Душан Влахович Фиорентина Ювентус €80 млн.


"Челси беше най-активният клуб на пазара. На "Стамфорд Бридж" се подсилиха с осем нови футболисти за над 350 милиона евро, а две от сделките влязоха в Топ 5 на най-скъпите зимни трансфери за всички времена. Разбира се, става въпрос за Енцо Фернандес и Михайло Мудрик. Аржентинският национал беше взет от Бенфика за 121 млн. евро, докато украинският талант пристигна от Шахтьор Донецк за 100 млн. евро с бонусите. №1 остава преминаването на Филипе Коутиньо от Ливърпул в Барселона през 2018 г. за 135 млн. евро. Но сега в клуба имат луксозен проблем. Някои от скъпите звезди няма да могат да бъдат регистрирани за участие в Шампионска лига този сезон, защото правилникът на УЕФА позволява максимум три промени за фазата на елиминациите. Фернандес, Мудрик и Жоао Феликс имат най-големи шансове да бъдат част от надпреварата и през пролетта. Това обаче ще остави извън нея Фофана, Мадуеке, Бадиашиле и Сантос, което значи, че клубът ще се лиши от играчи за над 116,5 млн. евро", каза Коларов.

  • Топ 5 на най-скъпите зимни трансфери за 2023 г.:
Име От В Цена
1.Енцо Фернандес Бенфика Челси

€121 млн.

2.Михайло Мудрик Шахтьор Донецк Челси .€45,6 млн.
3.Антъни Гордън Евертън Нюкасъл €100 млн.
4.Коди Гакпо ПСВ Айндховен Ливърпул €41,2 млн.
5.Беноа Бадиашиле Монако Челси €38 млн.


Той говори повече и за сделката за Фернандес, който в края на миналата година стана световен шампион с Аржентина. "Това беше най-голямата сага през януари и халфът се превърна в рекордна покупка в историята на английския футбол. Преди това рекордът принадлежеше на трансфера на Джак Грийлиш, за когото Манчестър Сити плати на Астън Вила около 100 милиона евро. Ернандес стана и шестият най-скъп футболист в историята. Въобще, във Висшата лига отново демонстрираха финансовата си мощ, след като платиха около 923 млн. евро за нови играчи миналия месец. Това е почти 50% повече от досегашното върхово постижение от 486 млн. евро, дадени през януари 2018 г. Наистина впечатляващо, при това на фона на инфлацията във Великобритания", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за предстоящата битка на Благой Иванов-Багата, за SENSHI 15 и за мегасблъсъка между Тайсън Фюри и Олександър Усик.   

Снимка: БГНЕС