Супербоул - мачът за титлата в американския футбол е най-чаканото събитие в САЩ всяка година. В неделя в Лас Вегас за титлата в Националната футболна лига (НФЛ) ще спорят Канзас сити чийфс и Сан Франциско 49ърс. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Но какви премии ще вземат играчите на двата отбора само за участието си в Супербоул? "За играчите това е шанс да спечелят място във футболната история — и малко допълнителни средства, разбира се. Те едва ли се нуждаят от допълнителна мотивация, за да спечелят големия турнир, но все пак отборът победител ще излезе от него малко по-богат. Всеки футболист от отбора, който триумфира, ще вземе 164 000 долара, докато за губещите са предвидени по 89 000 долара. Ще има бонуси и за футболистите, които няма да играят на финала. Резерви, контузени, такива, които са изиграли поне 8 мача през сезона, също подлежат на пълни или частични възнаграждения", каза Коларов.

За първи път в историята Супербоул ще се проведе в световната столица на хазарта Лас Вегас. И как влияе това върху залаганията? "Рекордните 67,8 милиона американци се очаква да направят залози за мача за титлата. Според букмейкърите, Сан Франциско 49ърс е лек фаворит. Първият от очакваните залагания на стойност няколко милиона долара на Супербоул беше отчетен на 30 януари от Caesars Sportsbook. Залогът е на стойност 1 млн. долара за победа на Сан Франциско 49ърс. Има залагания още на стойност 600 хил. долара, 315 хил. долара, 260 хил. долара и т.н. Те са най-различни събития от самия мач, като прави впечатление, че масово големите парични залози са свързани с успех на Сан Франциско 49ърс. Има и залог от 140 долара, според който Кайл Юшчик ще стане MVP на финала. Ако залагащият спечели, ще вземе 105 хил. долара", каза още Коларов.

Колко струват билетите за Супербоул? "ВИП пропуските са на цена 2,5 млн. долара. Те включват всякакви екстро, включително частна ложа с личен готвач, който изготвя 5-степенно първокласно меню. Има билети и за по 1 млн. долара, в чиято цена е включено и транспортирането до мача с частен самолет. Пропуските за трибуните надхвърлят 10 хил. долара. В началото имаше и евтини билети от по 7 хил. долара, които вече се продават на черно и с приближаването на финала, цената им е многократно по-висока", каза още Коларов. 

Вижте видео с целия разговор.

Снимка: БГНЕС