Новото ултра модерно съоръжение в Санкт Петербург е изградено на мястото на стадион "Киров". Строежът започва през 2007 година и е планирано да завърши през март 2009 г. Впоследствие крайният срок няколко пъти е изтеглян във времето, а стойността му се увеличава.

"Санкт Петербург Арена" е завършен в края на 2016 г., а цената му възлиза на 24 млрд. рубли. Капацитетът на стадиона е 68 хиляди места и е направен по проект на японския архитект Кишо Курокава, който е създател на общи планове на няколко големи градове, в това число столицата на Казахстан Астана и на стадион "Тойота" в родината му.

"Крестовски", както още е известна арената, се превърна в уникално съоръжение, въпреки проблемите около изграждането му. На него може да се маха тревното покритие, с което да се запази при провеждането на концерти и други мероприятия. Има плъзгащ покрив, който позволява и поддържането на комфортна температура дори при голям студ.

"Санкт Петербург Арена" ще приеме седем мача от световното първенство, в това число единия 1/2-финал, както и малкия финал. Феновете в града ще имат възможността да видят на живо Лео Меси и Неймар, тъй като в груповата фаза Аржентина и Бразилия ще изиграят по един мач на него.

Ето кои мачове от Мондиал 2018 ще приеме "Санкт Петербург Арена":

15 юни, група "В": Мароко – Иран

19 юни, група "А": Русия – Египет

22 юни, група "Е": Бразилия – Коста Рика

26 юни, група "D": Нигерия – Аржентина

3 юни, 1/8-финал: Победител от група "F" – Втори от група "Е"

10 юли, 1/2-финал: Победител от мач №57 – Победител от мач №58

14 юли, малък финал: Загубил мач №61 – Загубил мач №62