Уругвай удари с 2:1 Португалия и се класира на 1/4 финал на Мондиал 2018. В герой за "урусите" се превърна Единсон Кавани, който вкара и двете попадения за отбора си. Точен за "мореплавателите" бе Пепе.

По този начин и Кристиано Роналдо е аут от световните финали, след като по-рано през деня Лео Меси напусна Мондиала при загубата на Аржентина от Франция.

Уругвай демонстрира страхотен футбол, южноамериканците заложиха на здрава преса и свирепи контри, с които Суарес и Кавани разнебитиха португалците.

Така Уругвай вече е с четири победи от четири срещи и определено е сред фаворитите да стигне далеч в Русия.

От своя страна Португалия леко разочарова, като Роналдо бе повече от статичен и с почти нищо не застраши уругвайците, които тотално го обезличиха. В крайна сметка Роналдо и сънародниците му потеглят към Португалия, докато Уругвай ще продължи да пише история.


Срещата в Сочи започна лудо и още в самото начало двата отбора се втурнаха в атаки. В 3-ата минута Португалия можеше да вкара.

Жоао Марио центрира отдясно в наказателното поле на Уругвай, но там с глава Бернандо Силва стреля над вратата. Последва и далечен удар на Роналдо, но Муслера без проблеми улови топката. Отговорът на Уругвай бе свиреп.

В седмата минута южноамериканците сътвориха страховита атака, при която Единсон Кавани даде уникален пас към Суарес вляво, който му върна още по-възхитително в наказателно поле и Кавани с глава опъна мрежата за 1:0.

Фенеменално начало на мача. Португалия можеше веднага да изравни, но Фонте с глава стреля в аут. В 22-ата минута Луис Суарес стреля много хитро от фаул, но Руи Патрисио с мъка спаси.

Последваха спокойни минути, в които действията се водеха основно в средата на терена. След половин час Роналдо стреля силно от фаул, но топката се отби от стената изградена от играчи на Уругвай.

В следващите минути Португалия се опита да наложи темпо и да притисне уругвайците, но те много правилно затваряха празните пространства и не даваха никакъв шанс на европейците.

До края на полувремето португалците се опитаха да натиснат, но така и не стигнаха до чисто голово положение.

Второто полувреме започна спокойно, като действията се водеха основно в средата на терена, без каквито и да било голови възможности.

Така се стигна до 54-ата минута, когато португалците си спечелиха ъглов удар след разбъркване в пеналта на Уругвай. Рафаел Герейро центрира отлично от корнер, при което Пепе се извиси и с глава изравни за 1:1.

За момент уругвайците бяха доста объркани, но бързо избухнаха. В 62-ата минута Пепе сгреши фатално, при което топката достигна до Кавани, който с техничен вътрешен фалц насочи топката в мрежата за 2:1.

Португалците взеха инициативата и натиснаха до края, но така и не стигнаха до чисто голово положение. Едва в добавеното време "мореплавателите" стигнаха до няколко разбърквания, но Уругвай оцеля и заслужено е на 1/4 финал. 

Уругвай - Португалия 2:1

УРУГВАЙ: Муслера, Касерес, Хименес, Годин, Лаксалт, Нандес, Торейра, Бентанкур, Весино, Суарес, Кавани

ПОРТУГАЛИЯ: Руи Патрисио, Перейра, Пепе, Фонте, Герейро, Карвальо, Адриен Силва, Жоао Марио, Бернардо Силва, Гедеш, Кристиано