Балканите празнуват. Поводът за всеобщите тържества е победата на Хърватия над Англия, която я изведе на финал на Световното първенство по футбол. 

Секунди след победния гол, Загреб буквално бе взривен от фойерверки, факли и пиротехника, с които хърватите отпразнуваха постижението на своя отбор.

Хърватия ще спори за световната купа за първи път в историята си. Това е и първият случай, в който балкански отбор стига до финала на Мондиала.

Историкът проф. Христо Матанов обаче смята, че не целите Балкани ликуват.

"Съмнявам се, че в Белград или в Албания се радват. Хърватите са една много малка нация. Те са само 4 млн. души. Съизмерими са с Уругвай, но е важно да се отбележи, че хърватите са спортна нация. Освен фантастични успехи във футбола, имат световни имена в спортната топка, тениса и други спортове", отбеляза Матанов в "България сутрин".

По думите му футболът е неизменно свързан с политиката и доста често нещата излизат извън контрол.

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Христо Янев е категоричен - световният финал за Хърватия е огромен успех.

"Реално хърватите разполагат с футболисти от отбори като "Реал" (Мадрид), "Интер", "Ливърпул" и други. Успехът им не е случаен. Трябва да помислим върху техния успех и да вземем поука. Футболът е отражение на това какво носи една нация в себе си и как се чувства", каза пред Bulgaria ON AIR Янев.

И футболистът обаче подчерта, че когато две нации не се понасят, това определено се показва при футболен мач между националните им отбори.

Бившият футболист пък даде прогноза, че бъдещият световен шампион ще е отборът на Франция. Проф. Матанов обаче обясни, че симпатиите му за победител са именно за "шахматистите".