Швеция тресна с 1:0 Швейцария и успя да се класира на 1/4 финал на Мондиал 2018. Там скандинавците очакват Англия или Колумбия, които играят по-късно днес.

Единственото попадение в мача мушна звездата на шведите Емил Форсберг в 67-ата минута.

Срещата няма да се запомни с особени футболни достойнства, като този мач определено може да кандидатства за №1 по-скука и антифутбол на световните финали в Русия.

Швеция търсеше повече победата, показа повече качества и в крайна сметка заслужено си взе победата и е на четвъртфинал. Швейцарците с нищо не впечатлиха и логично отпадат от Мондиала.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/P9U058FTGes" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Срещата започна с положение за шведите, които обаче не се възползваха от едно разбъркване в наказателното поле на Швейцария. Отговорът на "кръстоносците" бе удар на Стивън Цубер от границата на наказателното поле, но Олсен без проблеми улови.

Така се стигна до 9-ата минута, когато последователно на два пъти Маркус Берг се озова на чиста позиция, но направи непростими пропуски. След тези положения темпото на игра сериозно падна, като действията се развиваха основно в средата на терена, без каквито и да било голови положения.

След половин час Маркус Берг отново се озова на чиста позиция и стреля странично с левия крак, но Зомер спаси. Девет минути по-късно дойде и шанс за Швейцария. Цубер върна топката към Джемаили, който от точката на дузпата стреля високо над вратата. Малко преди почивката Лустиг центрира отдясно и намери Екдал на линията на вратарското поле на Швейцария, но той стреля твърде неточно.

Второто полувреме започна с положение за Швеция. Ола Тойвонен бе намерен хитро в наказателното поле, но направи безумен шут в аут. След това положение на терена отново се възцари скуката, като двата отбора правеха отчаяни опити да спукат топката.

В 61-ата минута страстите леко се разгорещиха, но всичко беше потушено с жълт картон за Велон Бехрами. Три минути по-късно Форсберг стреля опасно от фаул, но право в стената изградена от играчи на Швейцария.

Така се стигна до 67-ата минута, когато Емил Форсберг получи пас на границата на наказателното поле, последва отсечен удар, при което се получи рикошет в тялото на Мануел Аканджи и топката влетя в мрежата на Швейцария за 1:0.

Заслужено попадение за шведите, които определено търсеха повече победата. До края на мача швейцарците се хвърлиха в атака, но така и не създадоха чисто голово положение. В добавеното време пък Михаел Ланг бе изгонен с директен червен картон, след като събори резервата Нордфелд. Шведите не успяха да вкарат от прекия свободен удар, но се поздравиха с победата и класиране на 1/4 финал.

Швеция - Швейцария 1:0

Голмайстор: 
Емил Форсберг (67)

Швеция: Олсен, Лустиг, Линдельоф, Гранквист, Аугустинсон, Клаесон, Свенсон, Екдал, Форшбери, Берг, Тойвонен

Швейцария: Зомер; Родригес, Аканджи, Джуру, Ланг; Джака, Бехрами; Цубер, Джемайли, Шакири; Дръмич