Селекционерът на Колумбия Хосе Пекерман обвини англичаните в симулации след напрегнатия 1/8финал между двата тима. 

Сблъсъкът предложи доста спорни моменти, начело със случилото се през първото полувреме между Джордън Хендерсън и Вилмар Бариос, след което английският национал падна на земята държейки се за лицето  и показвайки, че е ударен с глава от съперника, който обаче се размина с жълт картон. 

„Англичаните бяха тези, които непрекъснато падаха. Те предизвикваха сблъсъците, а след  това се оказваха на земята. Такива ситуации нямат място във футбола. Това водеше до непрекъснато прекъсване на играта, а това накъсване не е никак хубаво за играта“ заяви недоволният Пекерман. 

„Трябва да се намери правилния баланс, за да могат двата отбора да играят един мач с позитивна нагласа. Хората трябва да погледнат и към английските играчи, а не да говорят само за колумбийците. Иска ми да се да греша, но мисля, че от следващия мач Англия вече ще бъде доста по-внимателна. Случилото се на терена бе твърде очевидно“ добави той. 

„Ние трябва да се опитваме да защитаваме футбола и да избягваме такива ситуации, които могат да се получат. Не беше приятно да играеш в този мач, в който имаш съмнения за отсъжданията на съдията. Не може футболистите да падат в стремежа да печелят нарушения и да изработват картони на съперниците“ ядосваше се Пекерман. 

Отговорът на Гарет Сайутгейт обаче бе, че Англия вече играе по-умно отпреди. „Сега може би играем по правилата, при които играе останалия свят. Щом сме паднали на земята, значи сме били фаулирани“ заяви той.