Предсказването на всеки следващ  шампион в едно футболно първенство е много сложна задача. Може  би се чудите защо все повече почитатели не успяват да стигнат до този момент, ами има причина и разумно обяснение – тук стоят не само спортните емоции, но и не толкова приятни предмети като статистика и математика. Достатъчно е да разгледаме предложенията и номинациите на букмейкъра BETWAY и веднага ще открием наличието на доста вълнуващи и интересни предложения, които могат да накарат аудиторията да се замисли относно бъдещите си прогнози. 

Как обаче се дават толкова отговори, след като всяко първенство има своите променливи и по един или друг начин се отразява върху качеството на игра? Нека започнем с факта, че разполагаме с доста интересни и вълнуващи възможности, които могат да накарат всеки един почитател да направи допълнителното проучване, а след това и своята официална прогноза за дадено първенство. 

На първо място винаги се гледа победителят от миналия сезон. Какво е неговото състояние, каква беше точковата разлика и още много други допълнителни елементи, с които можем  да проверим дали ще има съпротива и през новия сезон. Тук влизат добрата стара статистика, някои по-интересни новини от кухнята и други по-специални прогнози. Важни са отношенията между самите играчи, треньорът и още много други. 

В основата на прогнозите ще открием и присъствието на фактори като възрастта. Един футболен отбор за съжаление не е вечен и понякога се преценява дали това е била последната стъпка към възхода и очаквано започваме да наблюдаваме даден спад. Примерите са твърде много, можем да забележим такива изяви в отбори като Барселона, където някои от най-големите звезди се пенсионираха и сега ситуацията не е изобщо толкова розова, колкото си мислим. 

Когато възрастта е фактор, започваме да наблюдаваме и трансферния прозорец, с какви играчи потенциалният фаворит ще обнови своята селекция и по-важното – как същите наистина ще играят с настоящия отбор. Спомняме си времето, в което Реал Мадрид похарчи толкова много средства и не успя в първите 4-5 години да заблести добре, а да не говорим, че футболисти като Кака дори не получиха правото си да играят, след като не намериха място. Подобна съдба имаше Гарет Бейл, а след него трябва да обърнем внимание и на Неймар, който докато беше в Барселона, допълваше нападението, но не можеше да получи правото си за изява и развитие – испанският футбол се оказва много пословичен в това отношение. 

След това не трябва да забравяме и още един много важен фактор – треньорът. Понякога той може да направи чудеса и с школата на отбора, като открие някои от талантите и разбира  се, започне да изгражда един затворен и завършен отбор. Защо точно затворен? Говорим за изпълнението на всяка една стратегия, като в нея играчите много добре знаят къде точно трябва да се намират. 

И така, с тези и още много фактори, всичко се подава директно в една статистическа платформа, правят се няколко модела и на база тях се номинират потенциалните победители. Разбира  се, аудиторията ще забележи, че все по-често има и моменти, в които коефициентите се променят, но и това е нормално, все пак не говорим за статистика, а за спорт, а той е известен като динамика и развитие.