Япония предизвика нов шок на световното първенство, след като обърна могъщата Германия с 2:1 в мач от група Е. 

Както и Аржентина, Бундестимът имаше предимство и водеше на почивката, но пропусна да удвои преднината си и си изпати. 

След паузата японците се подобриха и след сравнително късни попадения хвърлиха нова голяма бомба в Катар. Азиатците се бранеха храбро и постигнаха една от най-големите победи в историята си! 

Интересното бе, че преди началото при отборната снимка, играчите не Германия се снимаха с ръка пред устата, в знак на протест срещу забраната на ФИФА отборите да носят капитански ленти с цветовете на дъгата в подкрепа на различните в живота. 

Германците стартираха с притежание на топката, но без да създават опасности. В 5-ата минута обаче, при първия си опит за атака японците стигнаха до корнер, който не им донесе нищо. 

В 8-ата минута азиатците пак тръгнаха бързо напред и Маеда зесече на далечната греда и отбеляза, но попадението бе отменено заради засада. Това обаче бе предупреждение за европейският тим. 

Последва доминация на германците и контрол върху мача, но без опасни атаки. В 16-ата минута след корнер все пак Рюдигер стреля с глава, но встрани. В 20-ата минута Кимих стреля силно от около 20 метра, но Гонда изби. 

Последва и слаб опит на Гюндоган, който не затрудни вратаря на Япония. Халфът пък определено взе грешно решение, след като не подаде на свободния Раум вляво. В 29-ата минута Раул центрира отляво, вратарят изби, след гова Гюндоган стреля, но Йошида блокира изстрела и азиатците оцеляха. 

В 31-ата минута обаче, европейците получиха дузпа. Раум получи в наказателното поле, бутна топката встрани и Гонда го събори. Наказателният удар бе потвърден, а Гюндоган вкара спокойно за 1:0. Логичното сякаш се случи! 

Германците продължиха по-активни и в минутите до почивката. Японците не реагираха особено след гола и Кимих стреля неточно в 41-ата минута. Мусиала също не бе точен и така паузата дойде при 1:0, макар че малко преди нея Хаверц вкара, но се оказа в засада след паника в наказателното поле на Япония. 

Втората част започна с удар на Гнабри, който обаче пак бе неточен. В атаката имаше скорост, но изстрелът не бе точен. В 51-ата минута Мусиала пропусна от чиста позиция. Той се измъкна отлично, след дрибъл отляво-надясно в наказателното поле, но от 13-14 метра, стреля над целта. Това бе сериозен пропуск!

В 60-ата минута Гюндоган пропусна да удвои, след като Мусиала го намери много добре, но халфът на Манчестър Сити стреля в страничната греда. Пак късмет за Япония. 

Последваха малко по-добри минути за японците и след един корнер Итакура засече с глава, но Шлотербек блокира. Малко след това Сакай намери добре Асано, но Рюдигер отклони в корнер. 

В 70-ата минута Германия пропусна да реши всичко, след като Хофман и Гнабри не успяха да вкарат и Гонда спаси ударите им. Това можеше да струва скъпо, защото в 73-ата минута Нойер спаси по страхотен начин удар на Асано, а Сакай бе трагичен при добавката. 

Все пак азиатците се подобриха и малко по-късно шокираха Германия. Митома атакува отляво, центрира, а топката бе отклонена към вратата. Нойер плонжира и отби, но при добавката Доан нямаше как да пропусне. Равенство! 

Това обаче не бе всичко. Ханзи Флик направи 2 смени, но в 83-ата минута отборът му се оказа изоставащ. Асано овладя дълга топка, справи се със Зюле и от много малък ъгъл прати топката под гредата, над статичния Нойер. Абсолютен шок за Бундестима! 

Последва натиск на Германия, но японците се бранеха добре. 18-годишният Юсуфа Мукоко също влезе. В 93-ата минута Фюлкруг падна в пеналта и поиска дузпа, но такава определено нямаше. Малко след това Горецка опасно, но встрани! 

В 97-ата минута и Нойер се включе напред при последното статично положение, след което японците се справиха и последва корнер, с който обаче японците се справиха и спечелиха! 

Германия – Япония    1:2

1:0    Гюндоган 33 дузпа
1:1    Доан 75
1:2    Асано 83

Германия: Нойер, Рюдигер, Раум, Зюле, Шлотербек, Кимих, Гюндоган (67 Горецка), Мусиала (79 Гьотце), Мюлер (67 Хофман), Гнабри (90 Мукоко), Хаверц (79 Фюлкруг)
Япония: Гонда, Сакай (74 Минамино), Итакура, Йошида, Нагатомо (57 Асано), Ендо, Ито, Камада, Танака (71 Доан), Кубо (46 Томиясу), Маеда (57 Митома)