Бившият член на Надзорния съвет на Левски Константин Папзов говори пред БНТ за случващото се в клуба. Президентът на баскетболния тим на сините даде своето мнение за отношенията между Наско Сираков, Ивайло Ивков и Станимир Стоилов.

  • Сумите за Кордоба и Краев

Аз съм изключително пристрастен по обективни причини. Бях принуден да бъда далеч от футбола, но той няма да бъде далеч от моето сърце и завинаги ще съм този заради, когото акциите на Левски са в България. Всичко останало са легенди. Изключителна заслуга, разбира се, има и Сираков, който в най-тежкия момент каза „Да“ и ги пое. Всичко, което се случва през последните години е на гърба им. Грехота е това, което става в момента. Трябва да има хора с достойнство. Когато излъжеш, си заминаваш. Когато се говорят и се хвърлят в пространството лъжи, те водят със себе си последствия. Смятам, че първо тези неща не трябваше да излизат, ако сме европейски клуб. Но като са излезли, вече тези, които са казали лъжата… Човешка грешка, слагаш ръката на сърцето и казваш: „Сбърках, извинявам се.“ Може би не е умишлено, но грешките са налице.

Нормално е да защитавам Сираков, но в момента го правя с цифрите. Със забранени камери и микрофони в понеделник, се стигна до истината. Една единствена официална оферта има за Кордоба в клуба и такива, които са с допълнителни обаждания. Но сумата, която трябва да влезе в клуба, не е тази, която се договаря. Кордоба дойде без пари в тежки времена и е нормално нещо да дължиш за него. Има 25% от неговия трансфер. Да не говорим, че има и други проценти, но това не е моя тема. Никога сумата не може да бъде докарана до 6 милиона. Когато Наско Сираков каза, че не са толкова, не излъга. Вероятно Иво (б.а. Ивков), когато го е казал е гледал каква е офертата. Колко ще влязат в касата не е заявил. Станаха неща, които водят до непоправими отношения. Един клуб трябва да обявява офертите само тогава, когато са реален факт. На 1 февруари клубът е бил в една ситуация, взимайки решения. Убеден съм, че Наско няма да го е направил сам, а със Стоилов. Да, Сираков е собственик, но Мъри е факторът, който премести Левски от едно на друго ниво. Няма треньор в света, който да не иска да надгражда отбора си. Още по-скандално е, че се чакаше около 15 февруари да станат нещата. На 13-и казаха „Не“, но можеше да бъде и „Да“. Представяте ли си как би изглеждала в очите на новия собственик такава балканска хитрина да продадеш двама от най-конвертируемите си футболисти. На 1 февруари се взе най-правилното решение, да не се продава защото сумата не е умопомрачителна. Ще продадеш Кордоба и взимаш Кордоба 2, но не се знае дали ще го оцелиш. Баскетболен специалист съм, но много добре знам, че най-скъпото във футбола е защитник с ляв крак.

  • За Ивайло Ивков

Аз съм от хората, които имат прекрасни отношения с Иво Ивков. Смятам, че за себе си е решил, че си тръгва. Такъв е моя прочит. На четири очи бих му казал моето мнение. Когато Наско ми се обади и ми каза, че мисли да го покани, аз бяха с две ръце „За“. Широко се коментираше, че Иво Ивков ще бъде предложението на Левски за президент на БФС. Казах на Наско, че това е най-доброто. Къде се скъса, знам, но предпочитам да си остане между нас. Човек на честта съм и ще му кажа къде е сбъркал. Иво е достоен човек и съм убеден, че сам ще си тръгне. Неслучайно го казва преливащо като опитен адвокат. Усеща, че може би донякъде е сбъркал. Вярвам, че има силата да излезе и да направи силна пресконференция преди да си тръгне. Ако някой е сбъркал, си признава и всичко продължава. Ако реши да си тръгне, го прави с високо вдигната глава. Сигурен съм, че по думите Иво ще го направи така. Беше директор в много труден период – допускал е грешки, но направи и много добри неща.

  • Коя страна би заел

Ако бях в управлението на клуба това нещо нямаше да се случи, защото имам диалогичност. Щях да седна с двамата и това нещо да не се случи. Левски има огромен проблем който съдбата ще го реши с времето.

  • Левски и кризата

Феновете могат да подкрепят клуба безкрайно. Не говорим за финансова подкрепа. Синята общност има нужда от обединение. Стига да намерим правилния път и прозрачността към тях. Развитието на човечеството е поправката и анализа на грешката. За да се ръководи един клуб се изискват много компромиси, а когато човекът, който ги прави е авторитетен, губи от блясъка си. Сираков не може да прави компромиси до безкрай. Ако беше индивидуално, много отдавна щеше да реагира. Казах му, че е тапир. Това е животно, което проявява изключително търпение. За мен е необосновано, но доказа, че е прав. С търпение успя да докара Левски дотук, защото получи много хули и незаслужени ругатни. Оказа се прав. Бих реагирал по различен начин. От 4 септември стоя настрани от клуба. Левски ме е създал като име и личност. Знам какво съм направил, когато беше най-тежко и защо съм нежелан. А съм такъв, защото имам принципна позиция. Някои смятат, че преча, а знаят, че съм безкомпромисен.

Най-лесният отговор е, че искаха да оставят Наско Сираков сам. Както един от тях е казал: „Дърво без корен“, Наско без Тити. Докъде стигнаха? Лесно мога да говоря и сметката я плаща Левски. Няма да го направя. Достатъчно много съм преглъщал и съм понесал обиди от човек, за който дори сега в себе си нося повече любов, отколкото негативи. Боли най-много от този, когото си обичал. Няма значение кой е. Абсолютно незаслужено. Десет стотинки не сме взели със Сираков от Левски (б.а. показва монета от 10 ст.). Така че, мога да говоря и да казвам на всеки всичко в очите. Аз съм такъв, а той с мълчание печели. Видяхте какъв автогол бе вкаран в понеделник. Този на Бог да го прости Иван Вуцов на световното е детска игра. В рамките на 240 минути две световни тъпотии се сътвориха. Бяхме свидетели на пресконференция без камери и микрофони. Живеем в правова държава и никой не пита защо. Няма нищо конфиденциално. Левски живееше девет месеца в реална ситуация и феновете да бъдат наградени от такава бизнес империя, каквато е „Юнайтед Груп“. Привържениците го заслужаваха заради това, което направиха от 2020 година. Мъри направи чудото след 13 години. Левски тотално надигра Лудогорец за купата. Голът на финала на Илиян Стефанов е рикошет за хората, които обичат клуба. Имаше вече хоризонт пред себе си. И те пак ще го направят. Левски е на Наско Сираков и Мъри Стоилов, другите са производни. Историята им дава шанс да го направят за втори път. Двамата са си извоювали да бъдат горе на пиедестала, а другите да работят като пчелички.

  • Иска „неговите“ акции да бъдат продадени

Константин Папозов говори и в предаването „Крум Савов Live“ по 7/8 ТВ, пише Тема спорт,, в което коментира ситуацията с 35% от акциите, които Наско Сираков бе обявил, че ще отидат в неговите ръце.

„Деня, в който Наско Сираков ме покани на обяд, бях изключително поласкан. Мога да кажа, че това бе един от най-щастливите моменти в моя живот. Признанието му, че аз също съм допринесал акциите да станат негова собственост. 48 часа преди това имах уговорка с Васил Божков да ги прехвърли на мен. Знам кой провали нещата и защо. За мъртвия или хубаво, или нищо. Има някои неща, които не трябва да се казват. Казах на Наско, че аз не мога да му бъда началник и че той ще вземе акциите. След това и той говори с Божков. 86,5% са изключително ценни акции, когато те са само губещи и че трябва да блокираме 51% за Левски, за да не ходя следващия път до Филипините да ги търся. А с другите 35% да намерим инвеститор, човек, който да ги купи и парите да останат в касата на клуба. Така се роди идеята за тези акции за мен. Продължавам да твърдя, че тези 35% трябва да отидат в човек с пари. Ние хубаво ще управляваме, но как без пари?! Имам дейно участие в разговорите с Palms Bet. Бяхме аз и Наско, както и Мило Борисов и Лъчезар Петров от спонсора. Офертата, която дадоха беше със 70% по-голяма от офертата на друга бетинг компания“, заяви Папазов.

Снимка: Lap.bg