Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Преди началото на "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през далечната 1988, когато Нидерландия (Холандия) покорява Европа.

След като отпада още в групите на предишното европейско, ФРГ очаква много повече, когато най-после получава домакинство на финалите през 1988. Действащият шампион Франция пък изобщо не успява да се класира за Евро 1988.

Преди първия мач срещу СССР треньорът Микелс обявява, че един милионер ще остане на пейката. Обиден, Марко ван Бастен решава да напусне отбора. Обажда се обаче за съвет на Йохан Кройф, който го придумва да остане.

Ван Бастен наистина остава резерва срещу СССР и Холандия губи 0:1. Във втория мач нападателят вече е титуляр и изригва с хеттрик при победата 3:1 над Англия. Съдбата на Лалетата се решава в последната среща. Срещу приятната изненада Ирландия, холандците взимат трудно 1:0.

В другата група фаворитите ФРГ и Италия се класират без проблеми напред за сметка на Испания и Дания. Първият полуфинал противопоставя домакините и Холандия. Лалетата са амбицирани да не допуснат нова болезнена загуба на немска земя след 1:2 на финала на световното през 1974. Двата тима си разменят по един гол от дузпа, а решаващото попадение вкарва Ван Бастен в 88-ата минута. Победата е първа за Холандия срещу ФРГ от 1956 г.

В другия полуфинал СССР съсипва Италия с две попадения в рамките на 4 минути на Литовченко и Протасов. Така финалът е повторение на първия мач на съперниците в турнира. Рууд Гулит открива за Лалетата в 32-ата мин. с глава след пас на Ван Бастен. Финалът обаче винаги ще се помни с главозамайващото второ попадение на холандците. Вкарва го Ван Бастен от воле от малък ъгъл. След това Беланов изпуска дузпа.

ФИНАЛЪТ

СССР – ХОЛАНДИЯ 0:2

СССР: Дасаев, Хидиятулин, Демяненко, Рац, Алейников, Литовченко, Заваров, Протасов (71 Пасулко), Беланов, Михайличенко, Гоцманов (68 Балтача)

ХОЛАНДИЯ: Ван Брьокелен, Ван Тигелен, Р. Куман, Ван Аерле, Ванденбург, Мюрен, Гулит, Ван Бастен, Е. Куман, Рийкард, Вутерс

Голмайстори: 0:1 Гулит 32, 0:2 Ван Бастен 54

ГЕРОЯТ

Хеттрик срещу Англия, победен гол на полуфинала срещу ФРГ и един от най-красивите голове в историята на футбола на финала срещу СССР. Всичко това няма как да не направи Марко ван Бастен, героя на Евро 88. Не лош резултат, за човек който започва турнира на пейката.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

България остава на 3 минути от участие на Евро 1988, като губи последния мач в квалификациите - 0:1 от Шотландия. При равенство отиваме на европейското, но сме посечени в 86-ата мин. с гол на резервата Маккей. Така вместо България за ФРГ потегля Ирландия, а нашите остават втори в групата с точка по-малко. Взимаме 4 победи, 2 равенства и 2 загуби срещу Ирландия, Шотландия, Белгия и Люксембург.

Шампион - Холандия
Финалист - СССР
Домакин – ФРГ
Голмайстор – Марко ван Бастен (Хол) 5

ИДЕАЛЕН ОТБОР

Ханс ван Брьокелен (Хол), Джузепе Бергоми (Ит), Роналд Куман (Хол), Франк Рийкард (Хол), Паоло Малдини (Ит), Джузепе Джанини (Ит), Лотар Матеус (ФРГ), Ян Вутерс (Хол), Рууд Гулит (Хол), Джанлука Виали (Ит), Марко ван Бастен (Хол)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:

Франция завърши трета в квалификациите зад СССР и ГДР, единственият случай от промяната през 1988, в който носителя на трофея не се класира на финалите.

Празненствата по случай победата над ФРГ на полуфинала са определени като най-голямото публично събиране на хора в Холандия от събитията, които сложиха край на Втората световна война.

Питър Шилтън стана четвъртия англичанин стигнал границата от 100 мача за страната си, но хеттрика на Ван Бастен развали празника му.

Единствената година, в която носителя на европейската титла и носителя на КЕШ са от една държава е 1988 – ПСВ спечели КЕШ.

СССР стана първия тим стигнал финала за четвърти път, но загуби за трети път поред. Това бе и последното появяване на тима като СССР в турнира.