Италия стигна до финала на Евро 2020 след победа с дузпи над Испания на "Уембли" в Лондон! Редовното време и продълженията завършиха 1:1, а при наказателните удари Скуадрата се наложи с 4:2 и чака победителя от мача Англия - Дания. 

Така хората на Роберто Манчини удължиха серията си без без загуба на 33 мача и си отмъстиха на Ла Фурия за загубата с дузпи на 1/4финала на Евро 2008. 

Испанците доминираха при владеенето на топката, докато италианците се върнаха към прагматичния си и изчакващ стил. Те поведоха с гол на Киеза, но Мората изравни. 

При дузпите италианците пропуснаха при първата дузпа, но след това бяха категорични, за да стигнат до 4-ия си финал на европейско първенство след 1969, 2000 и 2012. 

За Италия Емерсон очаквано започна вместо контузения Спинацола, като това бе единствената промяна за Роберто Манчини. В състава на Испания обаче имаше голяма изненада и тя бе липсата на Алваро Мората сред титулярите, като вместо него стартира Микел Оярсабал. Феран Торес и Дани Олмо бяха другите двама в предни позиции. Ерик Гарсия и Дани Олмо се появиха на местата на Пау Торес и Пабло Сарабия. 

Началото бе с преса за Испания, но в 3-ата минута италианците контраатакуваха и Киеза стреля в гредата, но при ситуацията имаше ясна засада. В първите минути испанците опитваха да задържат повече топката, а съперникът им да действа остро и с преса, но добри положения липсваха. 

След 10-ата минута испанците заиграха по-добре. Педри изведе отлично Оярсабал пред вратата на Донарума в 13-ата минута, но нападателят не успя да овладее и пропусна да стреля. В 15-ата минута Феран Торес отправи удар, но покрай целта. 

Италианците обаче отговориха. Инсиние се измъкна зад гърба на Аспиликуета отляво, а вратарят Симон излезе неразчетено. Нападателят подаде на Барела пред вратата, който опита да преодолее Бускетс и да стреля, но опитният халф изби топката. 

В 25-ата минута испанците пропуснаха най-доброто положение в двубоя. Донарума изчисти лошо напред и топката бързо стигна до неговото наказателно поле. Защитата не се ориентира и Дани Олмо стреля опасно по земя, но Донарума спаси. Това бе наистина отлична ситуация!

И двата отбора очаквано дейстнаха много внимателно и не се увличаха в атаки. Олмо стреря неточно за Испания, а Аспиликуета блокира отлично Инсиние в наказателното поле на иберийците. Оярсабал пък опита да изкара топката извън стадиона със сватбарски шут. 

В самия край на първото полувреме Инсиние изведе Емерсон отляво и защитникът стреля силно в близкия ъгъл, но топката се отби от гредата. Това бе сериозно положение, но паузата дойде  при 0:0. 

След нея испанците останаха по-остри. Първо Ди Лоренцо изпревари Феран Торес, който бе на път да засече подаване на Дани Олмо, а в 52-ата минута Бускетс стреля малко над целта от добра позиция. Италианците пък отговориха с изстрел по диагонала на Киеза, който Симон спаси. 

В 60-ата минута Скуадрата удари. След контра испанците не успяха да се справят, топката стигна до Киеза, който овладя и с майсторски фалцов удар стреля в далечния ъгъл. Страхотен гол и аванс за Скуадрата! 

Испанците пропуснаха да изравнят в 65-ата минута, когато Оярсабал не успя да зесече с глава от чиста позиция. Това бе наистина огромен пропуск за Ла Фурия! Луис Енрике направи набързо 3 смени, като пусна и Алваро Мората и Жерард Морено. И това даде резултат!

Мората взаимодейства с Дани Олмо на скорост, след това получи обратно и с отличен удар по земя изравни. Испанците се върнаха в мача, а героят бе оставеният на пейката в началото Алваро Мората. 

До края на редовното време не случи нищо особено и логично се стигна до продължения, в които преобладаваха сигурните действия. Все пак в 102-ата минута Донарума не боксира по най-добрия начин една висока топка и Маркос Йоренте стреля, но Бонучи блокира удара.  

През второто продължение Берарди се измъкна и стреля, но топката също бе отклонена от защитник. До края не се случи нищо, макар испанците са бяха по-активни и така се стигна сякаш очаквано до дузпи! Те бяха изпълнени пред агитката на Скуадрата. 

Локатели пропусна при първия опит, но Маркос Йоренте веднага върна жеста, стреляйки неточно. Белоти, Морено, Бонучи, Тиаго и Бернардески бяха безапелационни преди Донарума да спаси удара на Алваро Мората. След това Жоржиньо прати Скуадрата на финал с ювелирно изпълнение!

Италия – Испания    1:1 (4:2 след дузпи)

1:0 Киеза 60
1:1 Мората 80

При дузпите: 

Локатели – Симон спасява!
Дани Олмо – над вратата!
1:0 Белоти
1:1 Морено
2:1 Бонучи
2:2 Тиаго Алкантара
3:2 Бернардески
Мората – Донарума спасява
4:2 Жоржиньо

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Киелини, Бонучи, Емерсон (73 Толой), Верати (73 Песина), Жоржиньо, Барела (85 Локатели), Киеза (107 Бернардески), Инсиние (85 Белоти), Имобиле (62 Берарди)
Испания: Унай Симон, Аспиликуета (85 М. Йоренте), Лапорт, Гарсия (109 Пау Торес), Алба, Бускетс (106 Тиаго Алкантара), Коке (70 Родри), Педри, Олмо, Феран (62 Мората), Оярсабал (70 Морено)