Плашещ леден вятър обхвана Евро 2020 в събота привечер. Кристиан Ериксен току-що е паднал, рухнал на тревата и изведнъж силна болка завладява света на футбола. Мачът Дания - Финландия е прекъснат от съкрушителен инцидент. Картините са стряскащи. Играчът остава да лежи на земята, абсолютно неподвижен, докато съотборниците му ридаят и се молят около него. Сърцата на феновете замръзнаха. Душата потръпва от спомена за не толкова далечни трагедии. Няма значение откъде е, нито държавата и цветовете на фланелката. Той е един от всички нас!

Целият стадион го разбра и започна да скандира името на Ериксен. Халфът е член на голямото футболно семейство и се нуждае от нашата сила и всичката ни подкрепа. Пеенето от трибуните, поразително със своята интензивност, кара косата да настръхва. Тук вече няма съперничество, всички са едно.
Двете публики, датската и финландската, обединиха гласовете си на стадион „Паркен” в Копенхаген, опитвайки се да предадат целия въздух на техния паднал войник.

Ехото пресича стадиона и преминава всички граници, пише "Тема спорт". Тези от нас, които обичат спорта, се присъединяват към насърчителния вик, макар и от разстояние. Защото всички ние образуваме един глас - испански, френски, белгийски, италиански, немски, португалски... Целият свят е в унисон: „Хайде Ериксен. Кураж, Кристиан”.

В моменти като тези, тежки и мъчителни, футболният фен осъзнава, че е част от една наистина необикновена и уникална общност. Обединена от красиви и силни връзки на солидарност. Когато гледаш Ериксен да лежи на тревата, означава да видиш "някой от нас" в опасност. И там вървим всички заедно. Без дискусия!

Поради същата тази причина голямото световно футболно семейство днес няма нищо друго освен думи на благодарност за медицинския екип, който лекува Ериксен на терена и успя да го върне към живота. Както казваме, който и да е окончателният победител на Евро 2020, вече имаме истински шампион на този турнир - това са лекарите герои, които стабилизираха Кристиан. Защото няма нищо по-ценно от това да спасиш един човешки живот.

Снимка: БГНЕС