"Драмата с Кристиан Ериксен ще витае над "Паркен" по време на мача Дания - Белгия тази вечер. Шокът, който преживяха неговите съотборници, е твърде силен, за да бъде преодолян в рамките на няколко дни."  Това заяви пред "България Днес" спортният психолог Лилия Стефанова, която има опит с националния отбор на България.

Датчаните излизат за своя втори мач на Евро 2020 тази вечер срещу "червените дяволи" от 19 часа българско време. Двубоят идва, след като отборът бе разтърсен от ужасяващия инцидент с Кристиан Ериксен от срещата с Финландия на 12 юни.

Футболистът получи сърдечен арест в края на първото полувреме и само бързата намеса на съотборниците му и лекарския екип го измъкнаха от ръцете на смъртта.

"Със сигурност всеки един от играчите на Дания има нужда от работа със специалист след такава жестока психологическа травма", коментира Лилия Стефанова. 

"В случая се налага бърза, кризисна реакция, за да се овладее ситуацията. Това, което аз бих направила, е да говоря с всеки поотделно и да разбера по какъв начин е преживял шокиращия инцидент с Ериксен. Различните хора реагират по различен начин в зависимост от своята индивидуална психическа устойчивост."

"Помагат и някои упражнения с доказана ефективност. Те често се прилагат в силно стресови ситуации. С определено време за медитация може са се постигнат отлични резултати. Има и съвсем лесни упражнения, които се препоръчват и на спортисти. Понякога, за да се постигне успокояващ ефект, е нужно просто човек да се отпусне и да си представи, че се намира на своето любимо място. Там, където се чувства щастлив и в пълна безопасност."

"За едни това може да бъде тишината на красива библиотека, за други зелена поляна с цветя. Доказано е, че в такива моменти на медитация съзнанието не прави голяма разлика между реалната обстановка и тази, която си представяме в главата. Това е един от лесните способи за психическо успокояване, но след като от шокиращия инцидент е минало определено време."

"Колкото до самия Кристиан Ериксен, при него ситуацията, разбира се, е съвсем различна. След подобно преживяване мозъкът има способността да си изгражда временна предпазна защита. Тя пази от най-тежките психически травми. Но впоследствие е необходима терапия. Лечението може да продължи месеци наред."