Дания е първият четвъртфиналист на Евро 2020, след като елиминира Уелс заслужено с 4:0 на стадион "Йохан Кройф Арена".

"Червеният динамит" стартира плахо, но постепенно набра скорост и откри резултата в 27-ата минута чрез Каспер Долберг. До почивката преимуществото на датчаните беше осезаемо, но не последва ново попадение.

Долберг удвои аванса на своите с втория си гол в срещата само три минути след подновяването на играта и при смяната си беше изпратен от феновете с бурни овации. В 89-ата минута Йоаким Маеле ликвидира интригата, а Мартин Брайтуайт оформи крайния резултат дълбоко в добавеното време.

Датчаните чакат победителя от утрешния двубой между Нидерландия и Чехия. Четвъртфиналният мач е на 3 юли в Баку.

Как протече по минути днешната победа на Дания, вижте тук.


Двата отбора стартираха много спокойно и заложиха на опознаването, което можеше да се очаква с оглед заряда и огромния залог. Чак в осмата минута се стигна и до първия удар в двубоя, но Каспер Долберг все още не беше настроил мерника си. На отсрещната врата Гарет Бейл проби и стреля покрай левия страничен стълб.

В 18-ата минута Даниел Джеймс отправи удар за статистиката, защото записа първия точен изстрел в двубоя. Каспер Шмайхел обаче изобщо не беше затруднен и улови много спокойно. 

Девет минути след това Дания поведе с първия си точен удар в мача. Каспер Долберг получи пред наказателното поле, напредна и с прекрасен диагонален изстрел около дъгата прати кълбото в долния десен ъгъл. Попадението беше разгледано от VAR заради евентуална засада на Мартин Брайтуайт, но такава нямаше.

Долберг можеше отново да се озове в прегръдките на своите след подаване на Дамсгор. Нападателят чукна хитро от движение, но вратарят на уелсците Дани Уорд скъси ъгъла и успя да спаси своите. Секунди преди паузата Уорд спаси и удара в близкия ъгъл на Маеле.

Само три минути след почивката Долберг вече се оформи като големия герой за родината си, вкарвайки втория си гол в двубоя. В случая той получи невероятен подарък от Неко Уилямс, чието "изчистване" навярно ще присъства дълго време в кошмарите му. Топката се озова на крака на Долберг, който би мощно в близкия ъгъл.

Уелс пробва няколко атаки, които неизменно завършваха с неточни удари, като изключим блокирания снаряд на Даниел Джеймс. "Драконите" демонстрираха смелост, но не и нужната палитра от футболни достойнства за обрат.

Поредицата от смени само наруши ритъма на мача, което беше изцяло в полза на Дания. Уелс така и не можеше да пробие дефанзивния вал на своя противник, дори след принудителното излизане от игра на капитана и стълб в отбраната на "червения динамит" Симон Кяер.

В 86-ата минута можеше да се стигне до разгром, но Уорд спаси удара на Корнелиус. Мартин Брайтуайт пробва добавка отблизо, но уцели дясната греда, а след това Андерсен би покрай левия страничен стълб! И всичко това се случи само в рамките на около пет секунди.

Точката на спора все пак беше сложена в 89-ата минута, когато Йоаким Маеле напредна, финтира бранител и намери горния десен ъгъл със свиреп снаряд с левачката. Малко след това пък Уелс тотално рухна и Хари Уилсън беше изгонен с директен червен картон за нарушение срещу Маеле.

Дълбоко в добавеното време и Мартин Брайтуайт записа името си сред реализаторите, макар голът да беше разглеждан дълго време от VAR.

 

Уелс - Дания 0:4

0:1 Каспер Долберг - 27'
0:2 Каспер Долберг - 48'
0:3 Йоаким Маеле - 89'
0:4 Мартин Брайтуайт - 94'

 

Червен картон: Хари Уилсън (Уелс) - 91'


Уелс: Уорд, Родън, Мефъм, Дейвис, Робъртс (Уилямс - 40'), Моръл (Уилсън - 59'), Алън, Рамзи, Джеймс (Брукс - 78'), Бейл, Мур (Робъртс - 78')

Дания: Шмайхел, Кяер (Андерсен - 77'), Кристенсен, Вестергор, Маеле, Ларсен (Бойлесен - 77'), Дилейни (Йенсен - 60'), Хойберг, Дамсгор (Норгор - 60'), Брайтуайт, Долберг (Корнелиус - 69')