Дания официално е най-приятната изненада на настоящото Европейско първенство. Победата с 2:1 над Чехия в събота изпрати "червения динамит" на полуфинал и приказката за състава все повече напомня вълшебната 1992 г., когато те сензационно спечелиха титлата.

Сега страната отново изживява големи емоции благодарение на националния си отбор и вчера улиците на Копенхаген се изпълниха с хора, които празнуваха класирането сред най-добрите 4 на първенството.

За неутралните фенове Дания е сред най-симпатичните отбори, на първо място защото е аутсайдер в сравнение с останалите полуфиналисти Англия, Италия и Испания. Но има и други причини да подкрепяте датския национален отбор и тук изреждаме някои от тях:

1. Всичко, което се случва с отбора на това първенство минава под знака на инцидента с Кристиан Ериксен в първия мач на Дания.

Изглеждаше, че преживеният шок в целия колектив и отсъствието на голямата звезда ще бъде фатално - затова и тимът загуби първите си две срещи и беше изправен пред отпадане още в групата.

Но както призна и капитанът Симон Кяер, случаят с Ериксен е сплотил още повече състава. "След него нещо се случи с цялата група. Знаем, че всеки може да се довери на човека до себе си", каза Кяер.

Те за малко да загубят своя близък приятел и съотборник, който умираше пред очите им и пред тези на семейството си. Но преодоляха шока и сега вече мисълта за Ериксен не е психологически товар, а допълнителна мотивация за играчите.

2. Досега селекционерът Каспер Хюлманд демонстрира, че е добър тактик и може да реагира по време на двубоите с правилни смени и размествания на схемата. 

Той не се притеснява да се нагажда според ситуацията и не робува на стриктни системи, а футболистите му са на високо ниво и притежават опит и класа, за да се адаптират веднага.

 

3. Сплотеният колектив води до това Дания да е пълна с лидери и с хора, готови да поемат отговорност, а психологически тимът е много силен.

В осминафинала срещу Уелс, "динамитът" беше без трима лидери наведнъж: Ериксен, Юсуф Поулсен и Даниел Вас. Но отнесе категорично съперника, като два гола вкара заместникът на Поулсен Каспер Долберг. Той отбеляза знаменит гол и срещу Чехия.

4. На това първенство Дания вече сложи край на депресираща серия.

Отборът не беше печелил мач в елиминационната фаза на голямо първенство от 1998 г.

Оттогава бяха регистрирани три излизания от групата и три отпадания веднага след нея - 0:3 от Англия (Мондиал 2002), 0:3 от Чехия (Евро 2004) и с дузпи от Хърватия (2018).

С двете сегашни победи в елиминациите Дания доказа, че е преодоляла този комплекс.

5. Селекционерът Хюлманд има философия, която се базира не на футболни схеми и концепции, а на неговите разбирания за мисията на националния отбор.

"Целта ни е да докоснем сърцата на датчаните. И чрез победи, и чрез страст на игрището, и чрез послание - не забравяме откъде сме тръгнали", казва Хюлманд.

"Тези момчета са от много различни датски градове. Те представляват момчетата и момичетата от тези места. Това не е моят отбор, не е и отборът на Датската футболна асоциация. Това е нашият отбор и искам хората да са горди с него".

6. Усещане за мисия имат и футболистите.

Те вече са дарили част от премиите си от европейското първенство - 5 млн. крони (около 672 000 евро) за развитие на регионалния и детско-юношеския футбол в страната.

Още 1 млн. крони от техните премии са били дарени за фенски проекти. "Важно е играчите да допринасят и да дават нещо обратно", казва Михаел Сал Хансен, директор на Асоциацията на футболистите в страната.

Досега всеки футболист на Дания е изкарал по над 150 хил. евро за достигането до полуфиналите. Ако бъде достигнат финалът, премиите ще скочат до над 300 хил. на човек.

7. Колективът на Дания е силен, защото всеки футболист има своята роля и е значим за отбора.

След победата над Уелс, Каспер Хюлманд обърна специално внимание на "скритите герои" в състава, като отличи специално Матиас "Занка" Йоргенсен - бранителят не е изиграл и минута на първенството, но е изключителен професионалист и има голям принос за атмосферата.

Йоргенсен полага специални грижи да приобщава към групата трима от най-младите футболисти - Андреас Олсен, Йонас Винд и Микел Дамсгаард, които в отбора наричат "Тримата мускетари". Останалите признават, че тримата са малко срамежливи, но се стараят да ги приобщят.

"Имаме скрити герои, петима, които не бяха на терена: двамата резервни вратари, Роберт Сков, Занка и Андерс Кристиансен. За мен те са герои и днес искам да отлича специално един от тях - Занка", започна цитираният от webcafe.bg Хюлманд.

"През цялото време той е 100% професионалист, на много високо ниво е на всяка тренировка и с голямо желание изпълнява всяко упражнение. Допринася с хумор извън терена, общува с нашите трима мускетари, забавлява се с тях и допринася много за отборната атмосфера".

"Решението да включа Занка в състава е едно от най-добрите, които съм взимал. Ние сме отбор и във всеки един момент може да се наложи той да играе, защото има толкова качества, колкото и останалите".

Нападателят Андреас Корнелиус потвърждава: "Чувствам, че сме един цялостен тим, а не множество малки групички, които са затворени към останалите".

От години датчаните не са се радвали на национален отбор с такава връзка между самите играчи и между тях и привържениците. А при такава сплотеност невъзможни неща няма.

Следващото предизвикателство е внушително: да бъде победена Англия (без допуснат гол досега) насред "Уембли". На 7 юли от 22:00 ще видим дали датчаните са способни и на това.