Интересна зависимост беляза първите 2 елиминационни фази на европейското първенство по футбол. В 1/8-финалите и 1/4-финалите бяха изиграни общо 12 мача. В 9 от тях един от отборите беше с бели фланелки. Всички те спечелиха плейофните си срещи.

Серията стартира с първия мач от елиминациите, в който датчаните удариха 4:0 Уелс. Те бяха в изцяло бял екип. Също пременени от горе до долу в най-цапащия се цвят, чехите шокираха Нидерландия с 2:0 и изхвърлиха “лалетата” от турнира, отбелязва "24 часа".

Както първите два успешно преминали 1/8-финалите в бяло отбора, испанците и швейцарците използваха резервния си екип в битките срещу Франция и Хърватия. Иберийците елиминираха световния вицешампион след продължения, а алпийската страна се справи с първенеца на планетата след дузпи.

С бели премени англичаните избиха част от германския си комплекс с победа 2:0 на “Уембли”. В 7 срещи преди това на митичния стадион в Лондон бундестимът бе записал 6 победи и 1 равенство срещу представителите на родината на фубола.

В 1/4-финалната фаза мачовете си спечелиха и 4-те отбора в бяло. На испанците бяха нужни дузпи, за да се справят с швейцарците. Италианците се облякоха в бяло, за да пречупят с 2:1 срещу друг от фаворитите за спечелване на европейската титла - Белгия.

Със същия резултат Дания надви Чехия в Баку. За 1/4-финал англичаните сложиха бели фланелки, сини шорти и бели чорапи и разпердушиниха с 4:0 украинците.