Четирима психолози работят непрекъснато с датските национали след сърдечния арест на капитана Кристиян Ериксен. Специалистите разговарят с футболисти и треньори за чувствата им, за състоянието им.

За втори път в живота си селекционера Каспер Хюлманд се среща със смъртта на терена. Преди години чичо му, който е бил футболист, починал от инфаркт на терена.

Един от най-важните в датския лагер се оказа помощник-треньора Мортен Вигхорст. Като съотборник на Стилиян Петров в „Селтик“, той пропусна цял един сезон през 2000 година заради рядко заболяване на нервите. Двамата с Хюлманд са имали тежък инцидент и заедно.

Като треньори в „Нордселанд“ видяха как техният играч Джонатан Рихтер бе ударен от светкавица през 2009 година. В последствие левият му крак беше ампутиран.

„Двамата с Мортен видяхме твърде много един до друг – каза Хюлманд. – Моите футболисти имат нужда от психолози. Аз също бях при тях. Опитвам да бъда себе си. Видяхме смъртта в очите.  Не искам повече да преживявам такова нещо. Загубихме най-добрия си приятел, най-добрия си играч, сърцето на отбора. Не знаехме как ще го преодолеем. Ако съм жив след 15-20 години и погледна назад, ще си кажа просто: „Беше лудост!“

Цитираният от "Труд" Хюлманд и всички датчани обаче са готови на бой последен срещу Англия на полуфинала. „Те нямат слаби места, но трябва наистина да са много добри, за да ни победят“, отсече селекционерът. Хюлманд няма намерение да прави промени в състава, който срази Чехия с 2:1 в четвъртфинала.