Дебютантът Финландия изненадващо победи с 1:0 Дания в мач от група "В" на Евро 2020, в който най-важното беше, че Кристиан Ериксен оцеля, след като припадна на терена.

Инцидентът дойде в края на първото полувреме и двубоят беше прекъснат за повече от час и половина. Според мнозина, бързата намеса на главния съдия Антъни Тейлър, капитана на Дания Симон Кяер и лекарските екипи са спасили живота на Ериксен.

Важното е, че халфът на Интер вече е в стабилно състояние, без опасност за живота и говори. После мачът се поднови по желание на играчите на двата отбора и след почивката Финландия изненадващо поведе след час игра чрез Йоел Похянпало. По-късно Пиер-Емил Хьойберг изпусна дузпа, която беше спасена от вратаря Лукас Храдецки. Именно той беше и най-добрият футболист на терена.

В следващия кръг Дания приема фаворита в групата Белгия на 17 юни, а ден по-рано Финландия гостува на Русия в Санкт Петербург.


Селекционерът на "Червения динамит" Каспер Хюлманд изненадващо заложи в атака на Йонас Винд. Той беше подкрепян от Юсуф Поулсен и Мартин Брайтуайт от двете страни. Зад тях действа голямата звезда на отбора Кристиан Ериксен, докато в сърцето на отбраната бяха Симон Кяер и Андреас Кристенсен. Марку Канерва заложи в атака на асовете си Теему Пуки и Йоел Похяпнало, които имаха задачата да бележат за "Бухалите".

 

През първото полувреме Дания имаше пълен контрол над мача и още в 6-ата минута Лукас Храдецки трябваше да се намесва в две последователни ситуации. 120 секунди по-късно вратарят на Финландия показа и висока класа. Йонас Винд отправи истински снаряд, но стражът на Байер Леверкузен плонжира и изби.

Малко по-късно Винд не уцели вратата с глава, а след четвърт час игра Храдецки отново обра овациите. Пиер-Емил Хьойберг надскочи Даниел О'Шонъси и засече, но вратарят изби с една ръка. После той отрази диагонален шут на Кристиан Ериксен, а в 23-ата минута Финландия показа, че чака своя миг.

Тогава Теему Пуки беше на косъм да се измъкне от Симон Кяер и да излезе сам срещу Каспер Шмайхел. На ръба на грубостта обаче защитникът на домакините успя да спре голмайстора на финландците и да предотврати сериозна опасност. После мерникът на Мартин Брайтуайт изневери.

За първото полувреме това най-интересното от двата отбора на терена, след което дойде дългото прекъсване заради ситуацията с Ериксен, която имаше щастлив край. След почивката нещата на терена не се промениха, Дания доминираше, но след час игра Финландия изненадващо поведе.

Йере Уронен центрира отляво, Йоел Похянпало изскочи от втора позиция, справи се с Йоаким Маеле и с глава матира Шмайхел за 1:0 за гостите! В 73-ата минута датчаните стигнаха до дузпа, след като Паулус Араюри извърши нарушение в наказателното поле. Зад топката застана Пиер-Емил Хьойберг, но ударът му беше много слаб и Храдедцки спаси!

До края Дания натискаше, но така и не успя да изравни и изненадващо загуби.

Дания – Финландия 0:1

Голмайстор: 0:1 Йоел Похянпало (60)

Дания: 1. Каспер Шмайхел, 4. Симон Кяер (64- Вестергор), 5. Йоаким Маеле, 6. Андреас Кристенсен, 8. Томас Дилейни (76-Корнелиус), 9. Мартин Брайтуайт, 10. Кристиан Ериксен (43-Йенсен), 18. Даниел Вас (76-Вас), 19. Йонас Винд (64-Сков Олсен), 20. Юсуф Поулсен, 23. Пиер-Емил Хьойберг
Селекционер: Каспер Хюлманд

Финландия: 1. Лукас Храдецки, 2. Паулус Араюри, 3. Даниел О'Шонъси, 4. Йоона Тойвио, 6. Глен Камара, 8. Робин Лод, 10. Теему Пуки (76-Кауко), 14. Тим Спарв (76-Шюлер), 18. Йере Уронен, 20. Йоел Похянпало (84-Форс), 22. Юка Райтала
Селекционер: Марку Канерва

Копенхаген, ст.: "Паркен" 
Съдия: Антъни Тейлър (Англия)
Жълти картони: Лод, Спарв (Финландия)

Снимка: БГНЕС