Рядко има подобен дисбаланс между двама треньори на най-високо ниво в директни мачове: Роберто Манчини води със 7:1 срещу Роберто Мартинес. Проблемът е, че успехът на испанеца почти изравнява резултата: това бе 1:0 за почти изпадналия Уигън срещу защитаващия титлата си шампион на Англия Манчестър Сити във финала за ФА Къп на 11 май 2013 г. Косата на Манчо все още бе тъмна, докато Мартинес я имаше. Два дни по-късно Сити уволни Роберто два кръга преди края на Висшата лига. Внезапно и неуважително отношение към мениджъра, който донесе на клуба ФА Къп и триумф в първенството, чакан в продължение на 44 години.

Проблемът е, че съдбата на Манчини вече беше написана. Вдигането на още един трофей би позволило на треньора само да се сбогува като победител: голямо лично удовлетворение след месеци със слухове за смяната му при пълно мълчание от страна на клуба. Сутринта преди финала на „Уембли” новината излезе в „Дейли Телеграф” – промяна в Сити, пристига Мануел Пелегрини. Чилиецът, отдавна сочен за наследник на Манчо, току-що бе обявил публично сбогуването си с Малага. Нека го признаем: не беше най-добрият контекст да се подходи към мач, в който фаворитът Манчестър Сити имаше какво да загуби. Уигън, на крачка от изпадането, пък за пръв път в историята си стигнадо финала за ФА Къп.

Очакванията бяха за монолог на Сити с нападателния дует в лицето на Кун Агуеро и Карлос Тевес. Уигън отговори смело с 4-3-3, а в атаката бе 37-годишният котдивоарец Аруна Коне. Играта спазваше сценария – гражданите контролираха мача и атакуваха, Уигън се бранеше и дебнеше на контри. След бурен сезон Сити е на ръба на нервите, белязан от бурното сбогуване с Марио Балотели през януари, преминал в Милан. С изтичането на минутите и неотбелязването на гол безпокойството завладява хората на Манчини. В 84-ата минута Пабло Сабалета бе изгонен за втори жълт картон, което принуждава Сити да се прибере. Наказанието идва в първата добавена минута накрая – след корнер, изпълнен от Шон Малоуни, Джак Родуел не се намесва добре и Бен Уотсън в глава пронизва вратата на Джо Харт.

Така Мартинес, пристигнал в Уигън на 22-годишна възраст през 1995-а и член на испанското трио TreAmigos, заедно със съотборниците си Исидро Диас и Хесус Себа, затвори историята си с латикс с този триумф. Осем дни по-късно последва изпадането в Чемпиъншип. Мартинес ще поеме Евертън, а на 3 август 2016 г. застана начело на Белгия. Сити пък беше воден в последните два кръга от Брайън Кид.

Сега Манчини ще се изправи срещу Мартинес на 2 юли на „Алианц Арена” в Мюнхен точно 2974 дни след онзи финал на „Уембли“. Идеална възможност да вземе реванш.

Симоне ДЗИДЗАРИ „Кориере дело спорт”, превод на в-к "Тема спорт"