Футболът излезе от спортните секции на белгийските медии и превзе първите страници. Рядко се случва, а поводът е безспорен… и тъжен. Водещият отзив беше на La Libre Belgique „Пореден провал“. Загубата от великолепния италиански тим на четвъртфиналите е „провал“, не някакво достойно отпадане! В отзивите за сбогуването с турнира има една основна линия – те говорят за „разбита мечта“.

Белгийските национали си бяха дошли за трофея! Техните цели този път бяха максималистични и с основание. От тях се очакваше да напишат нова страница във футболната история още от световното през 2014 година, но все не им се удаваше. Таванът им дотук е участието на полуфинал на световното в Русия през 2018 г. Но най-големите надежди са били сега, уточнява БНР.

Огромното разочарование в Белгия идва от, както се оказва, всеобщите нагласи, че 2021-ва е годината, в която отборът е трябвало вдигне купа. Настроенията са описани от „De Standaard“: „След невероятните емоции на световното в Русия, този път отборът не оправда очакванията. След мача в Мюнхен остана горчив послевкус. Теоретично това златно поколение заслужаваше повече от елиминиране на четвъртфинал. На практика се оказа, че това е много трудно.“ В същия дух е определението на Sudpresse за "Алианц Арена" като "поредната гробница на илюзиите".

Френският L’Equipe обяви, че Белгия е получила „италианска лекция“. Допълваме с белгийския De Morgen, който пише: „Италия беше прекалено силна, прекалено умна, прекалено добра.“ Думата „прекалено“ е използвана три пъти, като контрапункт на играта на Червените дяволи. За стила на игра на отбора на Роберто Мартинес изданието подчертава, че се е залагало на по-малко притежание на топката и на повече контраатаки, и го изтъква като слабост. И има право - на кандидат-шампион не му отива такова поведение на терена.

Разбира се, можем да се абстрахираме от отпадането на Белгия и ще установим, че гледаме красиви мачове и един интересен турнир. И че това беше просто поредният красив двубой. Според BBC, в Мюнхен видяхме „напрегнат сблъсък между два страхотни отбора, които играят фантастичен футбол.“ Този „фантастичен футбол“ не е малко след тежките сезони в клубните първенства, в които играят титлулярите на Белгия. Ами че Кевин де Бройне игра финал в Шампионската лига две седмици преди старта на европейското, да оставим настрана изтощителното английско първенство. А на него се разчиташе във върхова степен. Het Laaste Nieuws обобщава: „В Мюнхен Червените дяволи не бяха свежи и енергични.“

Като споменахме за „разбитите мечти“, да допълним и най-силните страхове в Белгия. La Derniere Heure: "Това златно поколение вероятно никога няма да вдигне трофей. И Sudpresse допълва: Дали не изпуснахме последния влак? До световното в Катар, което е след 17 месеца, ще се преструваме, че не го вярваме.“

Страхът е, че тази ярка футболна генерация, този национален отбор през последните дни е изживял своя зенит и вероятно скоро ще бъде стартирана смяна на поколенията.