Русия удари с 1:0 Финландия в мач от група "В" и записа първа победа на Евро 2020. Единственото попадение в Санкт Петербург заби Алексей Миранчук в края на първото полувреме.

Така руснаците запазиха шансовете си за продължаване напред в турнира, след като стартираха с разгромна загуба от Белгия - 0:3.

Финландия също е с три точки, тъй като записа победно 1:0 над Дания миналата събота. Утре играят именно Белгия и Дания.

Като цяло срещата не предложи особени футболни достойнства. Русия искаше повече победата и в крайна сметка заслужено си взе трите точки.

Как се разви срещата по минути ВИЖТЕ ТУК


Изненадващо Финландия започна ударно мача в Санкт Петербург и дори успя да вкара в третата минута. Тогава Йоел Похянпало опъна мрежата на руснаците с глава, но попадението му правилно бе отменено поради тънка засада. В тази ситуация системата ВАР си свърши перфектно задълженията.

Отговорът на Русия бе уникален шанс пред Магомед Оздоев, който получи топката в наказателното поле и веднага стреля от воле, но топката мина над вратата.

Последваха спокойни минути, в които руснаците владеха топката, но така и не успяваха да стигнат до някакво чисто положение. В 25-ата минута се наложи Станислав Черчесов да направи принудителна смяна, след като Марио Фернандес се контузи и на негово място в игра се появи Вячеслав Караваев.

Пет минути по-късно Артьом Дзюба за момент се озова на страхотна позиция в наказателното поле на Финландия, но се замота и топката му бе изчистета.

Така се стигна до добавеното време на първото полувреме, когато Алексей Миранчук навърза защитата на Финландия и след това с техничен удар опъна мрежата за 0:1.

Финландия започна атакуващо второто полувеме и сериозно натисна руснаците в тяхната половина. В 53-ата минута Теему Пуки се освободи на границата на наказателното поле и стреля мощно, но Сафонов показа класа и улови.

Това бяха силните минути на финландците, но те не се възползваха. След 60-ата минута футболистите на Русия изнесоха топката в по-предни позиции и спокойно разиграваха в средата на терена.

В 66-ата минута резервата Жемалетдинов бе изведен зад защитата на Финландия, но стреля до лявата греда в аут. Шест минути по-късно руснаците изпуснаха нов шанс. Делар Кузяев се озова сам в наказателното поле, но не успя да преодолее Храдецки.

До края Русия удържа преднината си и записа първа победа на Евро 2020.

Финландия - Русия 0:1

Голмайстор: Алексей Миранчук (45+2)

Финландия: 1. Храдецки, 4. Тойвио, 2. Араюри, 3. О`Шонеси, 22. Райтала, 11. Шулер, 8. Лод, 6. Камара, 18. Уронен, 10. Пюки, 20. Поянпало

Русия: 16. Сафонов, 2. Фернандес, 3. Дивеев, 14. Джикия, 23. Кузяев, 11. Зобнин, 8. Баринов, 7. Оздоев, 15. Миранчук, 22. Артьом Дзюба, 17. Головин