Нидерландия победи Украйна с 3:2 в драматичен мач от група C на Евро 2020, който се игра в Амстердам.

През първото полувреме станахме свидетели на доста динамична игра. Нидерландия бе по-добрият отбор на терена, но няколко страхотни намеси на стража на украинците оставиха развръзката за втората част.

Второто полувреме станахме свидетели на истински спектакъл и цели 5 попадения. С голове на Вайналдум(52') и Вегхорст(59') "лалетата" дръпнаха в резултата и се виждаха сигурни победители. Само в рамките на 4 минути обаче, между 75-та и 79-та Ярмоленко и Яремчук смълчаха трибуните в Амстердам. Все пак Нидерландия се съвзе от шока и в 85-та минута Дензъл Дъмфрис донесе успеха на своя тим.

Вижте тук развоя на срещата по минути!


Домакините започнаха мача много настъпателно и още във втората минута Мемфис Депай можеше да открие резултата, но стражът на Украйна се намеси добре и отрази.

Малко след това и Дензъл Дъмфрис се озова на добра позиция. Ударът му обаче не бе достатъчно силен и Бушчан изби в корнер.

В следващите 15-20 минути играта се успокои. Нидерландия владееше повече топката, но ситуации за гол липсваха.

Пет минути преди края на първата част домакините стигнаха до най-чистото си положение в мача. Мемфис Депай нанесе топовен изстрел от границата на наказателното поле, но стражът на Украйна се справи блестящо и с една ръка успя да отрази удара.

Само минутка по-късно и пред Дъмфрис се откри добра възможност, но Бушчан отново се оказа последна преграда и така двата тима се прибраха на почивка при резултат 0:0.

В началото на втората част Нидерландия успя да натика своите гости в тяхната половина и само 7 минути след подновяването на играта резултатът бе открит. Жоржиньо Вайналдум се оказа непокрит от никой в наказателното поле на Украйна и с левачката не остави никакви шансове на Бушчан! 1:0!

Минутата бе 59-та, а Нидерландия нанесе втори удар. След меле в наказателното поле на гостите топката се озова в краката на Ван Вегхорст и той без да се замисля я прати в мрежата на гостите за втори път! При гола останаха съмнения за нарушение, но след преглед на ситуацията със системата ВАР голът бе зачетен.

Четвърт час преди края Украйна върна едно попадение. Роман Яремчук пусна към Ярмоленко, който със страхотен изстрел от разстояние препарира Стекелембург за 2:1.

Шокът за домакините стана пълен в 79-тата минута. Центриране от пряк свободен удар остави Яремчук непокрит и с мощен удар с глава направи 2:2. Стекелембург за втори път извади топката от мрежата си.

Все пак "лалетата" се съвзеха от удара и в 85-та минута отново излязоха напред в резултата. Хубаво, високо подаване в наказателното поле от Нейтън Аке намери Дензъл Дъмфрис и младокът с глава успя да вкара трети гол за Нидерландия. Страхотен мач!

Нидерландия - Украйна 3:2

Стартовите състави на двата отбора:

Нидерландия: Стекеленбург, Дъмфрис, Тимбер, Де Врай, Блинд, Ван Анхолд, Де Роон, Вайналдум, Де Йонг, Вегхорст, Депай

Украйна: Бушчан, Миколенко, Матвиенко, Забарни, Караваев, Зинченко, Малиновски, Сидорчук, Ярмоленко, Зубков, Яремчук

Съдия: Феликс Брих