Франк де Бур се оттегли от мениджърския пост на националния отбор на Нидерландия след отпадането на Чехия на осминафиналите на Евро 2020.

„Лалетата“ бяха фаворити преди сблъсъка, но червеният картон на Матайс де Лихт даде на опонентите им числено предимство и те успяха да спечелят с 2:0. Новината бе потвърдена на сайта на Нидерландската футболна асоциация.

„След консултации в Цайст между Нико-Ян Хоогма, Ерик Гуде, Франк де Бур и агента му Гуидо Алберс този следобед бе решено, че двете страни ще се разделят с незабавен ефект. Франк де Бур обяви, че не иска да продължава, което е в съответствие с договора между двете страни, който включваше място в четвъртфиналите. Този контракт няма да бъде подновен“, се казва в изявление.

„Реших да не продължа да водя националния отбор. Целта не беше постигната, това е ясно. Когато се свързаха с мен, за да стана национален селекционер през 2020, мислех, че това е чест и предизвикателство, но и бях наясно с напрежението, което ще се настани от момента, в който застана начело, а то се покачваше неимоверно много".

"Това не е здравословна ситуация както за мен, така и за националния отбор. Искам да благодаря на всички, разбира се, на феновете и на играчите. Комплименти и за ръководството, което е създало топ спортен климат тук в лагера“, сподели Де Бур.