Чехия победи Нидерландия с 2:0 и поднесе първата сериозна изненада на Евро 2020. "Лалетата" не успяха да намерят себе си в днешния ден и заслужено загубиха 1/8-финала, който се игра в Унгария.

Чехите достигнаха до успеха с два гола през второто полувреме. Попаденията обаче паднаха след като Матайс де Лихт бе изгонен с директен червен картон в 55-та минута. Първият гол за символичните гости падна в 68-та минута, а негов автор стана Томаш Холеш. За второто попадение, което падна в 80-та минута, Холеш този път бе в ролята на асистент. Той намери непокрития Патрик Шик, който с техничен удар съвсем отчая "лалетата".

На 1/4-финала Чехия ще мери сили със състава на Дания, а Нидерландия се прибира вкъщи.

Вижте ТУК как се разви мача по минути.

Първата по-сериозна опасност дойде в 8-та минута. Де Лихт се извиси най-високо в наказателното поле след изпълнение на корнер, но не отигра добре топката. Мален след това нанесе удар, но покрай вратата.

Чехите стигнаха до първата си опасна ситуация в срещата в 22-ата минута. Петр Шевчик финтира отдясно Матайс де Лихт и центрира остро в наказателното поле на Нидерландия. Топката бе пратена за капитана Томаш Сучек, който изпревари Мартин Де Роон и стреля с глава, но встрани от вратата, пазена от Стекеленбург.

Десетина минути преди края на първата част гостите организираха бърза контраатака. Масопуст и Барак взаимодействаха добре, последният нанесе шут, но самоотвержена намеса на Де Лихт блокира удара на Чехия и кълбото излезе в ъглов удар.

До края на първото полувреме не се случи нищо интересно и съставите на Нидерландия и Чехия оставиха развръзката за втората част.

"Лалетата" започнаха активно вторите 45 минути и бяха пълен господар в началото. Седем минути след подновяването на играта те пропуснаха най-чистото си положение. Дониел Мален направи перфектен самостоятелен рейд и слаломира между цялата защита на Чехия. Озова се сам срещу вратаря, който обаче се хвърли в краката на Мален и успя да улови.

Три минути след това студен душ обля Нидерландия. Матайс де Лихт игра с ръка като последен в отбраната и след преглед на ситуацията със системата ВАР той бе пратен принудително под душовете.

Останали с човек по-малко нидерландците приеха играта в своето наказателно поле. В 68-та минута Чехия изпълни корнер, при който колективна грешка в отбрана остави Томаш Холеш непокрит и с глава топката бе пратена в мрежата на "лалетата".

Чехия нанесе втори удар в 80-тата минута. Томаш Холеш нахлу отляво, върна назад към Патрик Шик, който технично направи резултата 2:0 за символичните гости.

Този гол съвсем отчая "лалетата", които до края на двубоя не успяха да сътворят нищо интересно.

Нидерландия - Чехия 0:2

Голмайстори:

0:1 - Холеш 68'
0:2 - Шик 80'

Стартови състави:

Нидерландия: Стекеленбург, Де Лихт, Де Врай, Вайналдум, Депай, Ван Аанхолт, Де Роон, Блинд, Мален, Ф. Де Йонг, Дъмфрис

Селекционер: Франк де Бур

Чехия: Вацлик, Кадержабек, Челустка, Цоуфал, Калас, Барак, Холеш, Шик, Масопуст, Шевчик, Соучек

Селекционер: Ярослав Шилхави

Рефер: Сергей Карасьов, Русия

Стадион: "Пушкаш Арена", Будапеща, Унгария