Чехия започна по чудесен начин участието си на Евро 2020, след като победи с 2:0 Шотландия на стадион "Хемпдън парк" в Глазгоу.

Двата отбора направиха страхотен мач, изпълнен с куп напечени моменти, особено през второто полувреме. Тогава дойде и най-красивият момент от началото на Евро 2020.

 

Патрик Шик с чудесен фалцов удар се разписа от центъра на терена, за да удвои преднината на гостите. Преди това отново той беше вкарал гол и тотално съсипа островитяните.

На 18 юли Шотландия гостува на Англия в британското дерби, а чехите играят с Хърватия в опит да вземат втора победа на Евро 2020, което най-вероятно ще им гарантира и участие на 1/8-финалите.


Изненадващо левият защитник на Арсенал Киърън Тиърни не попадна в групата на Шотландия. Най-вероятно той е получил контузия в последния момент и е отпаднал от сметките на селекционера Стив Кларк. На скамейката беше и голмайсторът Че Адамс, както и талантът на Челси Били Гилмор. По крилата за домакините действаха звездата Андрю Робъртсън и Стивън О‘Донъл, а в средата на терена игра Скот Мактомини. 

За Чехия на вратата застана Томаш Вацлик след травмата на титуляра Ири Павленка. Иначе Ярослав Шилхави заложи на 4-2-3-1. Атаката поведе Патрик Шик, зад него действаха Лукаш Масопуст, Якуб Янкто и Владимир Дарида. Асът на Уест Хям Томаш Сучек също стартира срещата.

През първото полувреме двата отбора се захапаха здраво и битката на "Хемпдън парк" за всяка педя терен беше ожесточена. Нито един от съставите не показа, че има намерения да отстъпва контрола над сблъсъка, което го превърна в много напечен, но това се отрази и на головите положения. 

За първите 45 минути те не бяха много, но все пак станахме свидетели на един гол. Той беше дело на Патрик Шик в самия край на полувремето. Защитата на Шотландия не изчисти добре след корнер, Владимир Цоуфал центрира в наказателното поле, където звездата на Байер Леверкузен с глава матира Дейвид Маршал за 1:0!

Преди това Шик можеше да открие резултата още в 16-ата минута, но Маршал с чудесна намеса изби. Шотландия отговори с удар на Линдън Дайкс в аут, после и Андрю Робъртсън стреля точно под горната греда, но Томаш Вацлик изби с една ръка. През първото полувреме домакините имаха и две неоснователни претенции за дузпи.

На почивката островитяните взеха мерки за негативния резултат и в игра се появи Че Адамс на мястото на Райън Кристи, който беше незабележим. После мачът стана двуостър, Маршал спаси изстрели на Шик и Владимир Дарида, а в 48-ата минута Шотландия уцели греда чрез Джак Хендри.

Секунди по-късно Робърстън пусна дълъг пас, Ондрей Челустка се опита да изчисти, но прехвърли стража и топката летеше към вратата. Но Вацлик някак си успя да се протегне и изби! Така се стигна до 52-ата минута, когато станахме свидетели на най-красивия момент в мача.

Тогава Шик получи в центъра на терена и видя, че Маршал е излязъл далеч напред. И нападателят с чудесен фалцов удар от около 45 м прати топката точно под горната греда, за да вкара най-красивия гол до момента на Евро 2020 – 2:0 за Чехия!

Шотландия бързо се съвзе от шока и Стюарт Армстронг стреля фронтално срещу вратата, но се получи рикошет и топката мина на сантиметри от целта. После Вацлик на два пъти отново отчая Дайкс с чудесни намеси. И при двата случая нападателят шутира от непосредствена близост, но не успя да преодолее стража.

До края домакините се опитаха да се върнат в мача, но така и не успяха и загубиха срещата. В 90-ата минута резервата Михаел Кърменчик можеше също да вкара, но Маршал изби удара му от границата на вратарското поле.

Шотландия – Чехия 0:2

Голмайстор: Шик (42, 52)

Шотландия: 1. Дейвид Маршал, 2. Стивън О’Донъл, 5. Грант Ханли, 16. Лиъм Купър, 24. Джак Хендри, 3. Анди Робъртсън - 17. Стюърт Армстронг, 7. Джон Макгин, 4. Скот Мактоминей - 9. Линдън Дайкс, 11. Райън Кристи
Селекционер: Стив Кларк

Чехия: 1. Томаш Вацлик, 5. Владимир Цоуфал, 3. Ондрей Челустка, 6. Томаш Калаш, 18. Ян Боржил - 12. Лукаш Масопуст, 15. Томаш Соучек, 21. Алекс Крал, 14. Якуб Янкто, 8. Владимир Дарида - 10. Патрик Шик
Селекционер: Ярослав Сихлави

Стадион: "Хемпдън парк", Шотландия
Съдия: Даниел Зиберт (Германия)
Жълти картони: няма

Снимка: БГНЕС