Селекционерът на английския национален отбор по футбол Гарет Саутгейт заяви, че някои фенове не разбират какво послание носи жеста, когато играчите коленичат преди мач, както и защо са били подигравани преди контролата с Австрия снощи.

Около 7000 души бяха на стадион "Ривърсайд" в Мидълзбро, като сериозна група от тях се присмиваха и забавляваха с жеста с колениченето, преди по-голямата част от публиката да заглуши това поведение с аплодисментите си. 

В Англия активно се практикува подобен акт преди двубоите, свързван с антирасисткото движение 'Black Lives Matter'. Саутгейт обясни, че вероятно някои фенове го приемат като "политическа позиция", с която те не са съгласни. 

"Бях доволен, че реакцията на тези хора беше заглушена от мнозинството, но не можем да отречем, че се е случило. Не бих искал да чуя нещо от нашите чернокожи играчи, защото вероятно те биха го приели като критика към тях. Мисля, че мнозинството от хората разбират. Вероятно има и такива, които не разбират посланието, и смятам, че това ще продължим да го виждаме по различни стадиони". 

Полузащитникът Джак Грийлиш заяви, че нито един от футболистите не е бил доволен тази реакция. "Очаквам за това да се говори в следващите няколко дни. Това е нещо, което като цяло не бихме искали да го има във футбола и в нашите мачове специално", заяви Грийлиш пред телевизия "Скай Спортс" след мача.