Англия се наложи с минималното 1:0 над Румъния в контролна среща, играна на "Ривърсайд Стейдиъм". Единственото попадение в срещата бе дело на Маркъс Рашфорд, който се разписа от бялата точка.

Домакините владееха инициативата през цялото време, а добри намеси от стража на румънците, три греди и изпусната дузпа не позволиха на англичаните да се поздравят с по-изразителен успех.

Селекционерът на "трите лъва" Гарет Саутгейт заложи на по-експериментален състав и беше направил цели 9 промени в сравнение с контролата с Австрия преди няколко дни. Единствените играчи, които запазиха титулярните си места, бяха Тайрън Мингс и Джак Грийлиш.

Това беше последната проверка за Англия преди началото на Евро 2020. На старта "трите лъва" ще се изправят срещу световния вицешампион Хърватия.


Първият точен удар в мача бе на сметката на румънците. Футболистите на Мирел Радой организираха светкавична контраатака, която завърши с изстрел на Разван Марин право в ръцете на Сам Джонстън.

Малко преди да измине половин час игра на "Ривърсайд Стейдиъм" Паун стреля от разстояние, но и този път стражът на "трите лъва" не беше застрашен.

Минути след това дойде и най-интересната ситуация за англичаните. Калвърт-Люин засече центриране от фаул, но топката кацна върху напречната греда.

Постепенно домакините увеличиха натиска си в противниковата половина и в 38-ата минута Джейдън Санчо стреля технично по диагонала, но за втори път горната греда попречи на "трите лъва" да открият резултата.

В самия край на полувремето Кристиан Сореску се оказа на отлична стрелкова позиция, но Джонстън се отчете с добра намеса и успя да избие изстрела по земя с крак.

Само 120 секунди след почивката Англия като по чудо не излезе напред в резултата. Калвърт-Люин се оказа на точното място, за да засече центриране от пряк свободен удар, но от непосредствена близост стреля в обсега на Флорин Ница.

Гостите отговориха с добър пробив от Чикалдау, който завърши с неточен изстрел на румънеца.

В 62-ата минута Рашфорд демонстрира бързината си и слаломира покрай противниковата защита, но в крайна сметка ударът му мина встрани от целта.

5 по-късно Джак Грийлиш беше фаулиран в наказателното поле, а главният съдия не се поколеба да посочи бялата точка. Капитанът Маркъс Рашфорд се нагърби с изпълнението и хладнокръвно преодоля стража на румънците – 1:0.

В 74-ата минута Сам Джонстън показа блестящ рефлекс, отразявайки мощен изстрел от близко разстояние на Андрей Иван.

Малко по-късно "трите лъва" получиха нова възможност да изпълнят дузпа, след като Кирикеш фаулира Калвърт-Люин в пеналтерията. Този път Хендерсън застана зад топката, но Ница предугади ъгъла и запази резултата непроменен.

До края на двубоя Белингам имаше възможност да се разпише, но опитният Влад Кирикеш успя да избие от голлинията.

Англия – Румъния 1:0

Голмайстори:

1:0 – Рашфорд 68‘ (дузпа)

Англия:  Джонстън, Годфри, Уайт, Мингс, Шоу (Трипиър – 75‘), Филипс (Хендерсън – 46‘), Уорд-Праус (Райс – 65‘), Грийлиш, Санчо (Белингам – 65‘), Калвърт-Люин (Уоткинс – 82‘), Рашфорд (Лингард – 75‘)

Румъния: Ница, Сореску (Капуша – 66‘), Неделчеару (Рус – 84‘), Кирикеш, Камара, Чикалдау (Будеску – 80‘), Марин, Станчиу, Паун (Балуца – 80‘), Алибек (Хаджи – 66‘), Иван